A oto podpowiedź, jak przygotować te dania w domu...
Pieczony łosoś norweski z salsą verde
Składniki dla 4 osób:
4 x 150 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
1 szklanki oliwy z oliwek
Do smaku: sól morska, pieprz cayenne
Salsa verde:
1 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 pęczka posiekanego szczypiorku
1 pęczka posiekanej bazylii
8 listków posiekanej mięty
3 łyżki posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanych zielonych oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine
Do smaku: sól morska, grubo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki salsy verde dokładnie zmiksować i doprawić do smaku.
Filety z łososia natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem cayenne, a następnie piec 15-20 minut w temperaturze 160°C. Tak przygotowanego łososia podawać z salsą verde i aromatyczną soczewicą duszoną z chili (przepis poniżej).
Duszona czarna soczewica z chili
Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanej czarnej soczewicy
2 posiekane średnie cebule
2 posiekane ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
500 ml pokrojonych w kostkę pomidorów pelati
1 pęczek kolendry
Do smaku: sól morska, kumin, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
W rondlu na oleju podsmażyć cebulę, czosnek i pomidory. Po 10 minutach dodać soczewicę i posiekaną kolendrę, doprawić do smaku.