‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa z wizytą w szkole w Turku

W środę 18 stycznia w Zespole Szkół Technicznych w Turku, Robert Sowa we współpracy z firmą Prymat zorganizował warsztaty kulinarne dla uczniów kształcących się w zawodzie kucharza.

Podczas zajęć uczniowie przygotowali pod okiem mistrza i jego współpracowników zupę tajską, kaczkę z gruszkami, a także dorsza z sosem z ogórków kiszonych.

Podczas wizyty odbył się również konkurs, w którym uczestniczyli najlepsi uczniowie. Zwycięzyła Martyna Łukasik i to ona będzie reprezentować ZST w Warszawie, podczas finału autorskiego konkursu Roberta Sowy "Kulinarny Talent 2017".


O tym jak ugotować pyszne potrawy i co trzeba zrobić, by być mistrzem w dziedzinie gotowania opowiedział dzisiaj Robert Sowa. Przed tym jednak przekazał on wiele tajników sztuki kulinarnej uczniom Zespołu Szkół Technicznych w Turku podczas warsztatów.

Mistrz Kulinarny Robert Sowa odwiedził dzisiaj, tj. 18 stycznia Zespół Szkół Technicznych w Turku. Emocji było wiele a to wszystko za sprawą inicjatorki całego przedsięwzięcia Wiesławy Woźnickiej. - Od bardzo wielu lat jeździmy z młodzieżą na targi EuroGastro w Warszawie. Są to największe międzynarodowe targi żywnościowe. Spotykamy się z wielkimi mistrzami sztuki kulinarnej i między innymi ostatnim razem w marcu 2016 spotkaliśmy się z Panem Robertem Sową. Poprosiliśmy o współpracę - mówiła pomysłodawczyni.

Spotkanie podzielone było na dwie części. Pierwszą z nich stanowiły warsztaty, w których brało udział 35 uczniów z klasy żywienia i usług gastronomicznych. Podczas nauki Robert Sowa przekazał wiele tajników sztuki kulinarnej oraz chętnie odpowiadał na pytania. W kilka chwil uczniowie wraz ze swoim mentorem przygotowali wyrazistą zupę tajską, dorsza oraz kaczkę z gruszką i dodatkami. Wspólnie zespół stworzył przysłowiowe „niebo w gębie”.

Dużo emocji budził konkurs na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz, który odbywał się równolegle do warsztatów. Najlepiej spisała się Martyna Łukasik i to właśnie ona będzie reprezentować ZST podczas targów gastronomicznych, które odbędą się 6 kwietnia.

Zaraz po zakończeniu gotowania uczniowie mieli okazję obejrzeć prezentację mówiącą wiele o gościu, a następnie dowiedzieć się o nim ciekawych rzeczy. Również Robert Sowa miał niespodziankę dla swoich dzisiejszych podopiecznych. Każdy uczeń biorący udział w warsztatach otrzymał książkę „Krok po kroku z Robertem Sową”, certyfikat i długo oczekiwany autograf.

Źródło (tekst oraz film): www.turek.net