‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w Radiu ZET

 

 

ŁOSOŚ NORWESKI ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki dla 4 osób:
600 g fileta z łososia norweskiego
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
Sok z 1 limonki
4 gałązki tymianku
Sól truflowa

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 pokrojone w kostkę szalotki
2 wyciśnięte ząbki czosnku
1 posiekana papryczka chili
8 smardzów z zalewy
3 duże łyżki sera gorgonzola
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany kremówki
100 g zblanszowanych liści szpinaku
6 pokrojonych suszonych pomidorów
2 łyżki płatków parmezanu

Do smaku: sól, grubo mielony czarny pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa Prymat
Do dekoracji: świeże kiełki, 4 łyżeczki czarnego kawioru, 1 limonka

Sposób przygotowania:
Oczyszczony, umyty i osuszony filet z łososia norweskiego pokroić na cztery równe części. Zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili, dodać smardze oraz ser gorgonzola i całość smażyć przez około 5 minut. Następnie wlać wino i śmietanę, gotować do momentu odparowania wody. Gdy sos zgęstnieje dodać szpinak, suszone pomidory i parmezan. Całość doprawić do smaku.
Łososia piec 20 minut w temperaturze 180ºC lub usmażyć na patelni grillowej. Tak przygotowaną rybę podawać z sosem z sera gorgonzola, ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Udekorować czarnym kawiorem i limonką.