Brzmi smakowicie, a jeśli chcecie spróbować, proponujemy przygotowanie dania na podstawie przepisu mistrza.
Pręga wołowa gotowana z warzywami
Składniki dla 4 osób:
1 kg oczyszczonej pręgi wołowej
1 pęczek obranej i umytej włoszczyzny
1 przekrojona na pół, grillowana cebula
4 całe ząbki czosnku
Do smaku: sól, ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy, ziele angielskie Prymat
Sposób przygotowania:
Do dużego garnka z wrzątkiem włożyć mięso, dodać włoszczyznę, cebulę, ząbki czosnku i przyprawy. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso pokroić w plastry. Zachować jedną ugotowaną marchewkę, którą wykorzystamy do przygotowania kaszy.
Gotowaną pręgę wołową podawać na aromatycznej kaszy z grzybami i warzywami.
Duszona kasza pęczak z grzybami leśnymi i warzywami
Składniki dla 4 osób:
500 g ugotowanej kaszy pęczak
Olej rzepakowy do smażenia
1 posiekana słodka cebula
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 pokrojona w małą kostkę ugotowana marchewka
200 g pokrojonych w plastry grzybów leśnych
1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła wiejskiego
Do smaku: sól morska, majeranek, pieprz czarny grubo mielony, papryka słodka Prymat
Sposób przygotowania:
W rondelku na oleju podsmażyć cebulę, czosnek i grzyby. Po 10 minutach dodać kaszę pęczak, marchewkę i masło. Dusić kolejne 10 minut, a następnie cały czas mieszając dodać pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i podawać.