‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w "Pytaniu na śniadanie"

 

ZUPA KREM Z MARCHEWKI Z MARYNOWANYM IMBIREM,
KOLENDRĄ I GUACAMOLE

Składniki dla 4 osób:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
3 duże, pokrojone w kostkę słodkie cebule
1 kg obranej i pokrojonej w plastry marchewki
1 duża, obrana i pokrojona w plastry pietruszka 
2 łyżki drobno posiekanego marynowanego imbiru
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 pęczek kolendry
1 litr bulionu warzywnego
100 ml mleka kokosowego
100 ml płynnej śmietanki 36%
Chili pieprz cayenne do smaku

Guacamole :
1 dojrzałe awokado
1 rozgnieciony ząbek czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
Sok z limonki
Do smaku: sól morska, chili pieprz cayenne

Sposób przygotowania:
Guacamole: awokado obrać, przełożyć do miski, rozgnieść, a następnie dodać czosnek, kolendrę, sok z limonki i oliwę z oliwek. Całość doprawić do smaku i wymieszać.
W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać cebulę, pietruszkę i marchew. Całość dusić przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać imbir, sok pomarańczowy i bulion. Gotować do  momentu, aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). Ugotowane warzywa zmiksować na jednolitą masę, dodać mleko kokosowe i śmietanę, doprawić do smaku. Zupę zagotować i dodać posiekaną kolendrę (część pozostawić do posypania zupy). Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać większą ilość rosołu.
Tak przygotowany, aromatyczny krem marchewkowy podawać z guacamole i świeżo siekaną kolendrą.

 

SMAŻONA KASZANKA Z PODROBAMI NA PURÉE ZIEMNIACZANO-TRUFLOWYM
Z JABŁKAMI, SŁODKĄ CEBULĄ I CYNAMONEM

Składniki dla 4 osób:
4 pętka kaszanki z kaszy jęczmiennej z podrobami
3 łyżki oleju rzepakowego
2 pokrojone w piórka słodkie cebule
2 jabłka szara reneta
Sok z ½ cytryny
½ łyżeczki cynamonu
Pieprz czarny grubo mielony do smaku

Purée ziemniaczano-truflowe:
400 g ugotowanych ziemniaków
100 g masła
Sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżka oliwy truflowej 

Sposób przygotowania:
Purée: ugotowane ziemniaki przetrzeć przez sito, dodać rozpuszczone masło, sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową. Całość delikatnie wymieszać, dodając oliwę truflową.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju obsmażyć kaszankę z każdej strony i odstawić w ciepłe miejsce. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłka i przyprawy, krótko podsmażyć, aby jabłka zachowały swój kształt. Kaszankę ułożyć na jabłkach z cebulą i cynamonem. Podawać z purée ziemniaczano-truflowym.