‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w "Pytaniu na śniadanie"

 

Torciki z wędzonego łososia norweskiego z kremowym serem

Składniki: 
6 plastrów wędzonego łososia norweskiego
Pieprz kolorowy
200 g kremowego białego sera
2 łyżki śmietany
1 posiekany pęczek koperku
8 pomidorów koktajlowych do dekoracji
1 pęczek rukoli 
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
Do smaku: sól ziołowa, świeżo mielony czarny pieprz 
4 kromki pieczywa (ciemnego lub jasnego, zgodnie z upodobaniami)

Sposób przygotowania:
W misce dokładnie wymieszać biały ser, śmietanę, koperek i przyprawy. Plastry łososia oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Małe, szklane lub porcelanowe, miseczki posmarować oliwą i wyłożyć plastrami wędzonego łososia. Następnie nałożyć serek, zawinąć i odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Tak przygotowane torciki przełożyć na talerze, udekorować pomidorami koktajlowymi i rukolą, skropić oliwą z oliwek połączoną z sokiem z cytryny i podawać  z grzankami.

 

Sałatka z filetowanych pomarańczy i grejpfrutów z ziołową piersią kurczaka

Składniki dla 4 osób:
4 x 100 g piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżka oliwy z oliwek
2 gałązki rozmarynu
1 ząbek czosnku
1 mała łyżeczka pieprzu cayenne
Sól ziołowa

2 pomarańcze
2 grejpfruty
1 duży pęczek rukoli
50 g pokrojonych suszonych pomidorów
1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka prażonych orzeszków piniowych
3 łyżki płatków sera parmezan

Sos vinaigrette:
2 łyżki musztardy Dijon
½ szklanki oliwy z oliwek 
2 łyżki soku z cytryny
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka miodu
1 mała drobno posiekana szalotka

Sposób przygotowania:
Sos vinaigrette: wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.
Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka zamarynować w marynacie powstałej poprzez połączenie wszystkich jej składników i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Pomarańcze i grejpfruty obrać i wyfiletować. Rukolę wymieszać z suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi.
Mięso wyjąć z marynaty, usmażyć na patelni grillowej na złoty kolor, a następnie pokroić w cienkie plastry. Na talerzu ułożyć kolejno owoce, mięso i sałatkę. Całość skropić sosem vinaigrette i posypać płatkami parmezanu.