‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w "Pytaniu na śniadanie"


Macie ochotę spróbować tych dań? Bardzo proszę, oto wskazówki, jak je przygotować.

Fajitas z krewetkami i guacamole

Składniki dla 4 osób:
16 dużych krewetek
1 posiekana w piórka czerwona cebula
2 ząbki czosnku posiekane w plastry
1 łyżka posiekanych papryczek jalapeño
2 małe sałaty rzymskie
Olej rzepakowy do smażenia
4 placki tortilli
Do smaku: sól morska, chili pieprz cayenne, curry, oregano, papryka słodka   

Sposób przygotowania:
Na patelnie usmażyć krewetki z czosnkiem i doprawić do smaku. Sałatę rzymską posiekać i krótko podsmażyć na patelni, doprawiając do smaku. Na ciepłych plackach tortilli ułożyć sałatę, krewetki, posiekane jalapeño i guacamole. Dokładnie zwinąć, przekroić na pół i podawać.

 

Guacamole

Składniki:
1 dojrzałe awokado
1 rozgnieciony ząbek czosnku
½ posiekanego pęczka kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
Sok z limonki
Do smaku: sól morska, chili pieprz cayenne

Sposób przygotowania:
Awokado obrać, przełożyć do miski, rozgnieść, a następnie dodać czosnek, kolendrę, sok z limonki i oliwę z oliwek. Całość doprawić do smaku i wymieszać.

 

Tortilla z kurczakiem i serem żółtym

Składniki dla 4 osób:
4 placki tortilli
2 piersi z kurczaka
1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka
8 obranych pieczarek
1 posiekana czerwona cebula
1 posiekany w plastry ząbek czosnku
1 mała pokrojona sałata lodowa
4 łyżki tartego sera żółtego
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso natrzeć olejem połączonym z przyprawą do kurczaka, a następnie usmażyć lub zgrillować i pokroić na małe kawałki. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i pieczarki. Placki tortilli  podgrzać na patelni, ułożyć na nich sałatę, posypać smażonymi warzywami, serem żółtym i  kolendrą, dodać mięso i zawinąć jak naleśniki. Podawać na ciepło lub na zimno z salsą pomidorową lub sosem jogurtowym.

 

Salsa pomidorowa z kolendrą

Składniki:
Miąższ z 4 posiekanych pomidorów malinowych
2 łyżki ketchupu
200 ml pokrojonych w kostkę  pomidorów pelati
1 pokrojona w kostkę czerwona cebula
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1 posiekany pęczek kolendry
Do smaku: sól morska, papryka słodka, cukier, chili pieprz cayenne

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki salsy wymieszać i doprawić do smaku.