‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w "Pytaniu na śniadanie"

Świąteczna zupa z karpia królewskiego

Składniki dla 4 osób:
1 filetowany świeży karp
Do smaku: 3 Liście laurowe, 5 ziaren Pieprzu czarnego, Sól morska MŁYNEK, 3 Ziela angielskie, Chili pieprz cayenne Prymat
2 marchewki
1 por (tylko biała część)
1 pietruszka
1 duża, pokrojona w kostkę i podsmażona na maśle słodka cebula
Sok z jednej cytryny
100 ml słodkiej śmietany
1 pęczek koperku

Sposób przygotowania:
Filety z karpia pokroić w dużą kostkę, skropić cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Z pozostałych elementów karpia  (głowa bez oczu, płetwy, grzbiet), warzyw i przypraw ugotować wywar rybny (czas gotowania – ok. 1 godziny). Tak przygotowany wywar rybny przecedzić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. Wywar podgrzać, po 10 minutach dodać karpia, warzywa i cebulę, gotować kolejne 10 minut. Przed podaniem do zupy wlać śmietanę, dodać posiekany koperek i doprawić do smaku. 

 

Smażony karp podany na purée z selera z buraczkami

Składniki dla 4 osób:
4 x 80 g fileta z karpia bez skóry
2 łyżki Przyprawy do ryb Prymat
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat
3 łyżki mąki
Masło klarowane do smażenia
4 duże łyżki purée z selera
4 średnie ugotowane buraczki, pokrojone w ćwiartki
2 łyżki miodu wielokwiatowego
200 ml czerwonego wina
2 łyżki Przyprawy do grzanego wina i piwa Prymat
2 ćwiartki pomarańczy ze skórą do smaku

Sposób przygotowania:
Filety z karpia osuszyć, oprószyć przyprawą do ryb i mąką, usmażyć na klarowanym maśle. Do rondelka wlać wino i miód, dodać buraczki i pomarańcze, doprawić przyprawą do grzanego wina i piwa. Gotować około 15 minut. Karpia ułożyć na purée z selera, udekorować buraczkami i skropić powstałym sosem.