‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa w "Pytaniu na Śniadanie"

 

Chcecie spróbować? Bardzo proszę, oto przepisy. Smacznego!

ZUPA Z GRZYBóW LEŚNYCH PODANA Z ŁOSOSIEM NORWESKIM I ŚWIEŻYM KOPERKIEM

Składniki dla 4 osób:
200 g fileta z łososia norweskiego
50 g marchwi
50 g selera
50 g selera naciowego
500 ml bulionu z kurczaka
Sok z cytryny do smaku
200 g mrożonych grzybów leśnych
100 ml śmietany 36%
1 pęczek koperku
Sól ziołowa, Chili pieprz cayenne Prymat
1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat

Sposób przygotowania:
Do gorącego bulionu wrzucić drobno pokrojone jarzyny. Ugotowane grzyby leśne pokroić w kostkę, a następnie obsmażyć na patelni i dodać do rosołu. Całość gotować, aż warzywa będą miękkie, a następnie dodać odrobinę soku z cytryny, sól ziołową, pieprz cayenne i śmietanę.
Oczyszczony filet z łososia pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, dodać posiekany koperek i gotować około 10 minut. Do zupy można również dodać łyżkę musztardy delikatesowej dla wzmocnienia smaku i aromatu.

 

ŁOSOŚ NORWESKI Z GRZYBAMI W ŚMIETANIE

Składniki dla 4 osób:
600 g fileta z łososia norweskiego
1 pęczek drobno posiekanego koperku
2 łyżki masła
2 łyżki Bułki tartej Prymat
1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat
50 ml wytrawnego białego wina
400 g mrożonych prawdziwków
2 małe, drobno posiekane cebule
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
½ małej łyżeczki tymianku Prymat
5 łyżek oleju rzepakowego
150 g śmietany 36%
1 łyżka masła
Przyprawy: Sól morska MŁYNEK, Pieprz czarny mielony Prymat
2 łyżki tartego sera Bursztyn

Sposób przygotowania:
Na połowie oleju rzepakowego i jednej łyżce masła podsmażyć cebulę oraz oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby. Po około 10 minutach dodać białe wino i śmietanę, gotować do momentu odparowania wody, a następnie doprawić do smaku natką pietruszki, tymiankiem, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Łososia pokroić na cztery części, doprawić solą oraz  pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron. Na rybie ułożyć masę przygotowaną z masła, bułki tartej, musztardy, koperku i pietruszki, a następnie piec 15 minut w temperaturze 180°C (na ostatnie 5 minut należy przełączyć piekarnik na grzanie górne, dzięki czemu uzyskamy złoty kolor kruszonki). Tak przygotowanego zapiekanego łososia norweskiego podawać na grzybach leśnych w śmietanie. Przed podaniem posypać tartym serem Bursztyn.