‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa o "Życiu od Kuchni" w "Pytaniu na śniadanie"

Ponadto, jak na kulinarnego mistrza przystało, Robert przygotował również dwa pyszne dania - pieczonego okonia z pomidorami duszonymi z cukinią i bazylią oraz mus z serka mascarpone z truskawkami i borówkami amerykańskimi. Wszystkim, którzy mają ochotę spróbować tych dań, podpowiadamy jak je przygotować.

 

Pieczone okonie morskie na duszonych pomidorach z cukinią i bazylią

Składniki dla 4 osób:
4 wypatroszone okonie morskie
2 łyżki mąki
Do smaku: sól morska, pieprz cayenne
Olej rzepakowy do smażenia

Nadzienie:
4 łyżki masła
4 gałązki natki pietruszki
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku

Pomidory z cukinią:
12 pokrojonych pomidorów koktajlowych
1 pokrojona w kostkę cukinia
2 pokrojone w kostkę czerwone cebule
1 łyżka prażonych orzeszków pinii
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sok z ½ cytryny 
½ szklanki oliwy z oliwek
1 pęczek bazylii
1 łyżka kaparów
Do smaku: sól morska, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:
Ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i pieprzem cayenne, oprószyć mąką. Tak przygotowane okonie podsmażyć na oleju rzepakowym, po 3 minuty z każdej strony. Wszystkie składniki nadzienia połączyć, nafaszerować nim obsmażone okonie, a następnie piec 15 minut w temperaturze 160°C. 
W rondelku na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i cukinię. Dodać pomidory, orzeszki pinii, posiekaną bazylię, kapary i sok z cytryny. Całość  doprawić do smaku.
Gorące okonie morskie ułożyć na półmisku, polać sosem pomidorowym i podawać z grzankami ziołowymi.

 

Mus z serka mascarpone z makaronikami i owocami

Składniki:
Mus z mascarpone:
5 żółtek
100 g cukru pudru
500 g serka mascarpone

16 makaroników lub biszkoptów
10 pokrojonych świeżych truskawek
200 g borówek amerykańskich
4 gałązki świeżej mięty

Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem na sztywno, dodać serek mascarpone i ubić na jednolitą masę.
W miseczkach ułożyć warstwę musu mascarpone, na niej makaronik i owoce. Czynność tę można powtórzyć wielokrotnie, komponując deser ze składników wedle własnego uznania i dekorując świeżą miętą.