‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa o truskawkach w Radiowej Jedynce

 

Truskawki, to zdaniem Roberta, najlepsze polskie owoce, jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych. Podczas programu rozmawiano nie tylko o wielu możliwościach ich wykorzystania w kuchni, ale także o wartościach odżywczych.

Robert zapewniał, że truskawki to nie tylko owoce nadające się do ciast i deserów, ale również doskonały dodatek do sałatek i dań głównych. Truskawki wyśmienicie komponują się nie tylko z bitą śmietaną, ale również z mięsem, pieprzem, szpinakiem, kremem balsamico i serem pleśniowym.

Warto także podkreślić, że truskawki to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut. Owoce te chronią przed anemią, mają właściwości krwiotwórcze, oczyszczają organizm z niebezpiecznych toksyn, obniżają cholesterol.

I mają jeszcze jedną wielką zaletę - są niskokaloryczne. Kilogram tych pysznych owoców zawiera zaledwie 400 kcal!

Polecamy przepisy na truskawki w różnych przepysznych odsłonach:

Wiosenna sałatka z rukoli z wędzoną piersią kaczki, truskawkami, jajkami przepiórczymi w koszulkach i białym kremem balsamico

Składniki dla 4 osób:
100 g rukoli
200 g pokrojonej w plastry wędzonej piersi z kaczki
12 jajek przepiórczych
50 ml octu winnego
8 świeżych, pokrojonych w cząstki truskawek
50 g orzechów pekan
4 łyżki białego kremu balsamico

Sposób przygotowania:
W rondelku zagotować 500 ml wody z octem winnym. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i wybijać do niej partiami jajka, najlepiej po 3 szt. Gotować około 30 sekund, a następnie zahartować w wodzie z lodem. Czynność tą powtórzyć trzykrotnie.
Na talerzu ułożyć umytą rukolę, plastry wędzonej kaczki, jajka przepiórcze w koszulkach, cząstki truskawek i orzechy pekan. Całość skropić białym kremem balsamicznym i podawać z chrupiącym pieczywem.

 

Udka z gęsi confit na czerwonej kapuście z truskawkami i pierożkami leniwymi

Składniki dla 4 osób:
4 uda z gęsi (po 250 g każde)
1 litr tłuszczu gęsiego (ew. oliwy z oliwek)
½ cytryny
½ pomarańczy
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
Rozmaryn, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie Prymat

Kapusta z truskawkami:
½ główki czerwonej kapusty
150 ml czerwonego wina
1 jabłko
100 g świeżych truskawek
4 łyżki miodu pszczelego
2 łyżki rodzynek
Sok z ½ cytryny
Szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat
Goździki

Pierożki leniwe:
400 g białego sera twarogowego
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
Mąka do podsypania
Sól
Klarowane masło do smażenia

Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ułożyć w garnku i oprószyć przyprawą do drobiu po myśliwsku. Cytrynę i pomarańczę pokroić w plastry i obłożyć nimi mięso. Dodać rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, a następnie zalać tłuszczem gęsim lub oliwą, tak aby mięso w całości było zakryte. Tak przygotowane uda z gęsi gotować do miękkości na bardzo małym ogniu.
Ser rozdrobnić i połączyć z żółtkami, białka ubić na pianę dodając szczyptę soli. Mąkę i białko dodać do sera, całość lekko wymieszać i przełożyć na stolnicę. Ciasto wyrobić na gładką masę,  podzielić na kilka części, uformować z nich wałki, pokroić ukośnie jak kopytka i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
Kapustę pokroić w paski, zalać czerwonym winem i dusić przez ok. 30 minut. Gdy zmięknie dodać obrane, pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny jabłko oraz namoczone rodzynki. Kapustę przyprawić grubo mielonym czarnym pieprzem, goździkami i solą. Pod koniec duszenia dodać miód i pokrojone w cząstki truskawki. Całość gotować jeszcze przez chwilę, po czym zdjąć z ognia.
Mięso wyjąć z tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem. Udka ułożyć na gorącej kapuście z truskawkami. Podawać z usmażonymi na maśle pierożkami leniwymi. Udekorować świeżymi ziołami.

 

Truskawki z polewą czekoladową aromatyzowaną tonką  

Składniki dla 4 osób:
500 g  truskawek z szypułkami 
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
25 g masła wiejskiego
1 ziarno fasoli tonka

Sposób przygotowania:
Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Fasolę tonka zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.  
Czekoladę pokruszyć, przełożyć do metalowej miski i ustawić na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści, dodając w trakcie masło i startą tonkę.
Truskawki maczać w płynnej czekoladzie, trzymając za szypułkę, układać kolejno na  tacy wyłożonej pergaminem i wstawić na chwilę do lodówki. Podawać z szampanem lub winem musującym.

 

Biszkopt orzechowy z musem serowym i truskawkami 

Składniki na formę o średnicy 24 cm:
Biszkopt orzechowy:
3-4 białka
100 g cukru
100 g zmielonych orzechów laskowych

Masa serowa:
200 g śmietankowego sera twarogowego
2/3 szklanki cukru pudru
500 g sera mascarpone
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki wody różanej

Mus truskawkowy:
3 szklanki umytych i oczyszczonych truskawek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:
Białka ubić, wolno wsypując cukier, aż piana stanie się sztywna i lśniąca, a następnie delikatnie dodać zmielone orzechy laskowe. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 24 cm i piec 15 minut w temperaturze 180C z włączoną funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić.
Ser ubić mikserem z cukrem pudrem, aż będzie gładki (około 2 minuty). Następnie dodawać po 1 łyżce sera mascarpone, cały czas miksując. Na końcu dodać sok z limonki i wodę różaną. Gotowy mus ułożyć na biszkopcie orzechowym i odstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Szklankę truskawek zmiksować z cukrem pudrem, powstały mus podgrzać w rondelku. Namoczoną żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, wlać do musu truskawkowego i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić. Pozostałe truskawki, pokroić na połówki lub ćwiartki i ułożyć na schłodzonym biszkopcie z musem serowym. Całość zalać tężejącym musem truskawkowym i ponownie schłodzić.