Festiwal Kuchni Greckiej jest cyklicznym wydarzeniem mającym na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i wśród konsumentów. Swoją obecnością i kunsztem zaszczycili Festiwal przedstawiciele Kapituły Klubu Szefów Kuchni Polski, którzy wraz z KSK Grecji zasiedli w Jury konkursowym.
Zgodnie z regulaminem konkursu każdy z zawodników miał za zadanie w ciągu godziny przygotować danie główne w ilości 7 porcji, z wykorzystaniem: rostbefu Sokołów, ciasta Kataifi Kanaki, sera Halloumi Pittas, świeżych ziół Swedeponic, oliwy z oliwek Extra Virgin oraz Pomace „Theofilos.
W jury technicznym zasiadali:
Jerzy Pasikowski (przewodniczący, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni)
Panagiotis Alexopoulos – Sekretarz Chef’s Club - Grecja
Giancarlo Russo – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
Kurt Scheller – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni
Athanasios Skouras - Wiceprezes Chef’s Club - Grecja
Robert Sowa - Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni
Dariusz Zahorański – Wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
Laureaci VII Festiwalu Kuchni Greckiej:
I miejsce Robert Dąbrowski reprezentujący Hotel Bryza w Juracie
II miejsce Paweł Kubera z Hotelu Zieliński w Szczecinku
III miejsce Sylwia Bukała z Restauracji Etno w Warszawie.
Zwycięzca konkursu został nominowany do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2012. Robert Dąbrowski wygrał również tygodniowy wyjazd z osobą towarzyszącą do Grecji. Nagrodę ufundowało Biuro Podróży Hellas Travel i Itaka.
Organizator konkursu:
- Teo Vafidis , www.vafidis.pl
Wsparcie merytoryczne:
- Fundacja Klubu Szefów Kuchni, www.fundacja-ksk.pl
- Klub Szefów Kuchni Grecji www.chefsclub.gr
Organizator techniczny: MT Targi, organizator Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, www.mttargi.pl
Na wieczornej gali w Klubie Galop VII Festiwal Kuchni Greckiej, został oficjalnie zakończony. Wieczór obfitował w podziękowania dla Sponsorów, Partnerów wydarzenia i Jurorów. Następnie ogłoszono wyniki Festiwalu i zostały wręczone nagrody, a dla zwycięzcy również nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski 2012. Po takich emocjach pozostało już tylko rozkoszować się greckimi przysmakami przy dźwiękach enegicznej greckiej muzyki.