‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa i Limito w DD TVN

W programie zaprezentowano nowe, innowacyjne produkty Limito: ciasteczka francuskie z nadzieniem krewetkowym podane z chutneyem żurawinowym, filet z łososia norweskiego z warzywami w cieście francuskim oraz steki z łososia norweskiego marynowane w ziołach pieczone z szynką długo dojrzewającą, grillowanymi boczniakami i pieczonymi pomidorami.

Panowie pokazali, jak łatwo i szybko, a przede wszystkim zdrowo przygotować dania z ryb.

Ciasteczka francuskie z nadzieniem krewetkowym Limito podane z chutneyem żurawinowym

Składniki dla 4 osób:
2 opakowania ciasteczek francuskich z krewetkami
Chutney żurawinowy:
500 g świeżej żurawiny amerykańskiej
250 g pokrojonych na cząstki plastrów ananasa
100 g rodzynek sułtańskich
1 łyżeczka marynowanego imbiru
4 łyżki brązowego cukru
sok z ½ cytryny
100 ml białego kremu balsamico
200 ml białego wytrawnego wina
10 listków świeżej mięty
Do smaku: grubo mielony czarny pieprz, cynamon, kardamon, goździki

Sposób przygotowania:
W rondelku udusić świeżą żurawinę z brązowym cukrem, winem, rodzynkami, goździkami, imbirem i kremem  balsamico. Gdy żurawina osiągnie konsystencję gęstego sosu, dodać ananasa, sok z cytryny i świeżo siekaną miętę, a następnie doprawić do smaku. 
Zamrożone ciasteczka francuskie z nadzieniem krewetkowym ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut w temperaturze 220°C, aż ciasto nabierze złotawo-brązowego koloru,  lub w temperaturze ok. 200°C z włączoną funkcją termoobiegu.
Upieczone ciasteczka francuskie z nadzieniem krewetkowym podawać z aromatycznym chutneyem z żurawiny amerykańskiej.

 

Filet z łososia norweskiego z warzywami w cieście francuskim podany z sałatką z pomidorów koktajlowych, sera feta i żurawiny amerykańskiej

Składniki dla 3 osób:
1 op. (750 g) fileta z łososia z warzywami w cieście francuskim Limito

Sałatka:
100 g sera feta
300 g umytych i pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych
1 pokrojona w wiórki czerwona cebula
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
50 g kiełków słonecznika
50 g prażonych orzechów włoskich
1 pokrojona w plastry łodyga selera naciowego

Sos vinaigrette:
½ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu wielokwiatowego
½ łyżeczki czosnku
Sok z ½ cytryny
1 łyżka musztardy Dijon
Do smaku: sól morska, grubo mielony czarny pieprz, oregano
 
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu vinaigrette zmiksować i odstawić do lodówki.
Zamrożony filet z łososia w cieście francuskim wyjąć z opakowania i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu przez 45-50 minut w temperaturze 200°C lub na środkowej półce piekarnika z ustawionym nagrzewaniem dolnym i górnym przez ok. 50-60 minut w temperaturze 220°C. Prawidłowo upieczone ciasto francuskie powinno mieć złotawo-brązową barwę. Następnie otworzyć drzwi piekarnika i pozostawić w nim łososia w cieście przez kolejne 3-4 minuty.
W dużej misce delikatnie połączyć wszystkie składniki sałatki, przed podaniem skropić schłodzonym sosem vinaigrette.
Po wyjęciu z piekarnika filet z łososia w cieście francuskim pokroić na 3 części (najlepiej używając noża elektrycznego). Podawać z kolorową i aromatyczną sałatką z pomidorów, sera feta i żurawiny amerykańskiej.