Rozpoczął się nowy rok szkolny, więc Robert Sowa ponownie ruszył do akcji. W poniedziałek, 21 września 2015, we współpracy z firmą Prymat zorganizował warsztaty kulinarne dla uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku.
Podczas warsztatów zorganizowanych w szkolnej pracowni, młodzież pod okiem Roberta Sowy i towarzyszących mu kucharzy przygotowała:
- krem marchewkowy z mlekiem kokosowym i marynowanym imbirem podany z sałatką z pomidorów i krewetek z kolendrą
- pieczoną polędwicę z dorsza z sosem z grzybów leśnych z suszonymi pomidorami i kaparami
- piersi kaczki z gruszkami aromatyzowanymi miodem i wanilią
Po części praktycznej mistrz kulinarny spotkał się z większym gronem uczniów, dyrekcją szkoły i nauczycielami, aby porozmawiać o współczesnej gastronomii i panujących w niej trendach.
Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymali książki z dedykacją Roberta i upominki od firmy Prymat.