‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa gotował w "Pytaniu na śniadanie"

 

Aromatyczne grillowane żeberka z miodem i musztardą

Składniki dla 4 osób:
1 kg chudych żeberek wieprzowych
5 łyżek Marynaty płynnej pikantnej Prymat
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
2 łyżki miodu lipowego
1 pęczek obranej i pokrojonej włoszczyzny
1 litr bulionu drobiowego 
½ szklanki oleju rzepakowego
4 łyżki Chrzanu tartego Smak
1 mały słoik Ogóreczków konserwowych Smak

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone żeberka podsmażyć w rondlu z każdej strony, dodać włoszczyznę, zalać bulionem i dusić do miękkości . Następnie ostudzić, natrzeć pikantną marynatą połączoną z miodem i musztardą.
Tak przygotowane żeberka usmażyć na patelni grillowej, aż będą przyrumienione z każdej strony, a w środku soczyste. Gotowe żeberka podawać z mini ogóreczkami i tartym chrzanem.  

 

Żeberka duszone w kapuście z kminkiem 

Składniki dla 4 osób:
800 g peklowanych żeberek wieprzowych
500 g kiszonej kapusty
200 ml bulionu warzywnego
1 pęczek obranej i pokrojonej włoszczyzny
200 g wędzonego boczku
100 g pokrojonej w kostkę cebuli
olej do smażenia
1 łyżeczka Kminku Prymat
2 Liście laurowe Prymat
3 ziarna Ziela angielskiego Prymat
1 łyżeczka Majeranku Prymat
4 ziarna Pieprzu czarnego ziarnistego Prymat
Sól morska Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną posiekać, a następnie wraz z żeberkami i włoszczyzną dusić w rosole. Na patelni obsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę, dodać do kapusty. Całość dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie, doprawiając w trakcie do smaku.