‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Robert Sowa gotował w "Pytaniu na śniadanie"

 

PASTA ZE ŚWIEŻO WĘDZONEJ MAKRELI

Składniki dla 4 osób:
1 łyżeczka Przyprawy do ryb Prymat
2 średnie świeżo wędzone makrele
4 ugotowane na twardo jaja wiejskie 
6 małych ogórków konserwowych Smak
20 marynowanych pieczarek Smak 
8 marynowanych cebulek Smak (lub ½ małej świeżej cebuli)
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
6 łyżek majonezu
Do smaku: pieprz czarny mielony, papryka słodka węgierska, papryka ostra mielona Prymat
8 pomidorów koktajlowych
Wiejski chleb z ziarnami zbóż
Szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:
Makrelę obrać i drobno rozetrzeć, pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę. Całość dokładnie wymieszać, dodać majonez, koncentrat i doprawić do smaku.
Kromki chleba zrumienić w tosterze i posmarować wcześniej przygotowaną pastą. Przed podaniem udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i posiekanym szczypiorkiem.

 

SMAŻONE FILETY Z MAKRELI Z SOSEM MAŚLANO-ZIOŁOWYM maślano-ziołowym

Składniki dla 4  osób:
8 filetów z makreli
1 opakowanie Sosu greckiego Prymat
2 łyżki Przyprawy do ryb Prymat
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki pokrojonego w kostkę miąższu z pomidora ze skóry
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka Kaparów Smak
Olej rzepakowy do smażenia
1 pokrojona w ćwiartki cytryna
1 pęczek sałat sezonowych
2 pokrojone w kostkę pomidory malinowe bez skóry
1 pokrojony pęczek cebuli dymki
100 ml gęstego jogurtu

Sposób przygotowania:
Sos grecki Prymat wymieszać z gęstym jogurtem, schłodzić.
Umyte i oczyszczone filety z makreli oprószyć przyprawą do ryb i mąką, usmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie zlać olej, dodać masło, pomidory, kapary i posiekaną natkę pietruszki. Całość dusić przez około 5 minut. Sałatę połączyć z warzywami, polać sosem i dokładnie wymieszać. Aromatyczne filety z makreli podawać z sałatką i sosem greckim.