W odcinku wystąpili: Monika Dryl, Piotr Papke, Robert Korzeniowski, Krzysztof Hołowczyc, Witold Paszt, Krzysztof K.A.S.A. Robert Sowa uraczył nas potrawą z Lubelszczyzny - gołąbkami z kaszą gryczaną, boczkiem i grzybami leśnymi. Poniżej można znaleźć przepis i przenieść się w podróż smaków na Lubelszczyznę.
Zdjęcia: Jan Bogacz/TVP i Ireneusz Sobieszczuk/TVP
GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOCZKIEM I GRZYBAMI LEŚNYMI
Składniki dla 4 osób:
Gołąbki:
4 duże liście kapusty białej, blanszowane
500 g ugotowanej kaszy gryczanej
2 cebulę, obrane, pokrojone w kostkę
300 g grzybów leśnych (podgrzybków, borowików), oczyszczonych i umytych, pokrojonych w kostkę
2 łyżki oleju rzepakowego
½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
500 ml rosołu warzywnego Kucharek
Sos:
300 g grzybów leśnych (podgrzybków, borowików), oczyszczonych i umytych
1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
2 łyżki oleju rzepakowego
200 ml bulionu grzybowego Kucharek
150 ml śmietany 30%
½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
Zdjęcia: Jan Bogacz/TVP i Ireneusz Sobieszczuk/TVP
Sposób przygotowania:
Na oleju rzepakowym podsmażamy cebulę na złoty kolor, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy przez chwilę mieszając, doprawiamy do smaku przyprawę do potraw Kucharek. Podsmażone grzyby z cebulą przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną. Farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki.
Układamy gołąbki w garnku i zalewamy rosołem warzywnym Kucharek, gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu.
W rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy, szklimy cebulę i grzyby, całość zalewamy bulionem grzybowym Kucharek, dusimy przez kilka minut, a następnie wlewamy śmietanę i delikatnie gotujemy, redukując sos, aby nabrał odpowiedniej gęstości. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek.
Tak przygotowane gołąbki polewamy sosem grzybowym.