‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

"Pytanie na śniadanie" z Robertem Sową

GOŁĄBKI Z KAPUSTY WŁOSKIEJ Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOCZKIEM I GRZYBAMI LEŚNYMI

Składniki dla 4 osób:
8 liści kapusty włoskiej
2 szklanki kaszy gryczanej
1,5 l Rosołu z kury Kucharek
2 pokrojone w kostkę słodkie cebule
4 posiekane ząbki czosnku
200 g pokrojonego w plastry wędzonego boczku
100 g ugotowanych borowików
100 g ugotowanych podgrzybków
100 g kurek
1 pęczek natki pietruszki
5 łyżek oleju
2 białka
Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
3 Liście laurowe Prymat

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć kaszę gryczaną i zalać wodą. Dodać liście laurowe, zagotować, a następnie piec pod przykryciem 30 minut w temperaturze 120°C.
Boczek podsmażyć na suchej patelni z cebulą, czosnkiem i grzybami leśnymi. Po kilku minutach doprawić do smaku.
Liście kapusty zblanszować we wrzątku przez około 5 minut, a następnie zahartować w zimnej wodzie z lodem.
Do wystudzonej kaszy gryczanej dodać boczek z grzybami, ubite na sztywną pianę białka i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawą uniwersalną do potraw Kucharek.
Na każdy liść kapusty nałożyć farsz z kaszy, zwinąć i ułożyć w kamionkowym naczyniu. Gołąbki podlać bulionem, przykryć i piec 30 minut w temperaturze 150˚C. Tak przygotowane gołąbki podawać z sosem powstałym podczas pieczenia.

 

SAŁATKA OWOCOWA ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ I SOSEM BALSAMICO

Składniki dla 4 osób:
1 obrane, pokrojone kiwi
1 żółty grejpfrut
1 pomarańcza
1 melon 
4 łyżki kremowego serka białego light (lub włoskiej ricotty)

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
50 ml białego kremu balsamico
1 łyżka prażonych orzeszków pinii
½ łyżeczki Chili pieprz cayenne
½ pęczka świeżej mięty 

Sposób przygotowania:
Pomarańczę i grejpfruta umyć, obrać ze skórki i błonek, usunąć pestki i pokroić. Melona obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, połączyć z pozostałymi owocami i odstawić do lodówki. Wszystkie składniki sosu zmiksować, dodać posiekaną miętę, a następnie całość doprawić do smaku wedle własnego gustu. Owoce przełożyć do miseczek, na każdej porcji ułożyć po 1 łyżce kremowego serka białego, skropić sosem i udekorować listkami świeżej mięty.