‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

"Pytanie na śniadanie" z Robertem Sową

 

CHŁODNIK Z MELONA Z MARYNOWANYM IMBIREM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Składniki dla 4 osób:
Miąższ z 2 melonów galia
Sok z cytryny do smaku
4 plasterki marynowanego imbiru
8 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz biały mielony do smaku
4 plastry szynki parmeńskiej
8 wydrążonych kulek z melona miodowego

Sposób przygotowania:
Melona zmiksować z sokiem z cytryny, marynowanym imbirem, szczyptą soli i pieprzu, a następnie schłodzić w lodówce. W miseczkach ułożyć zimne kulki z melona miodowego i pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalać zimnym chłodnikiem, udekorować listkami świeżej mięty i skropić oliwą z oliwek.

 

WARZYWNE CURRY Z JOGURTEM I KOLENDRĄ 

Składniki dla 4 osób:
200 g ugotowanej soczewicy
200 g mrożonego zielonego groszku
8 małych, ugotowanych ziemniaków
300 g świeżego szpinaku
2 pokrojone w kostkę cebule
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego marynowanego imbiru
3 łyżki pasty Tom Ka
500 ml bulionu
500 ml mleka kokosowego
4 łyżki gęstego jogurtu
1 pęczek kolendry   
Olej rzepakowy do smażenia
Do smaku: sól morska, grubo mielony czarny pieprz, kmin, kurkuma, cukier, ostra papryka

Sposób przygotowania:
Ziemniaki przekroić na pół. Groszek rozmrozić na sicie pod ciepłą wodą. W dużym garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć  cebulę i czosnek, dodać ziemniaki, zielony groszek i soczewicę, smażyć około 10 minut. Następnie wlać bulion i mleko kokosowe, dodać imbir, pastę Tom Ka i szpinak. Całość gotować kolejne 10 minut, doprawiając do smaku. Podawać z gęstym jogurtem i świeżo siekaną kolendrą.