‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

"Pytanie na śniadanie" z Robertem Sową

 Ze względu na nadchodzące Święta Wielkanocne, na stole nie zabrakło również faszerowanych jajek, tradycyjnego żurku z białą kiełbasą i jajkami oraz przepysznych bab i mazurków...

Zdjęcie: Janusz Tworek

Oto Pieczony udziec z indyka z sosem słodko-kwaśnym i prażonymi ziarnami sezamu

 

Składniki dla 4 osób:
1 udziec z indyka 
4 łyżki oleju słonecznikowego 
1 płaska łyżka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek 
Sos słodko-kwaśny:
2 posiekane w kostkę słodkie cebule
1 pokrojony w kostkę ananas (świeży lub z puszki) 
1 pokrojona w kostkę słodka czerwona  papryka
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 posiekany pęczek szczypiorku 
1 łyżka miodu wielokwiatowego 
200 ml Rosołu z kury Kucharek 
1 łyżka słodkiego sosu sojowego 
2 cząstki cytryny
Do smaku: Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
1 łyżka prażonego sezamu do posypania dania
Sposób przygotowania:
Olej wymieszać z przyprawą uniwersalną do potraw Kucharek, powstałą marynatą dokładnie natrzeć udziec z indyka. Indyka umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 160°C. W dużym rondlu na oleju słonecznikowym i sezamowym podsmażyć cebulę, paprykę i ananasa. Po 10 minutach dodać miód, sos sojowy i rosół, a następnie całość doprawić do smaku  imbirem i przyprawą uniwersalną. 
Tak przygotowanego indyka przed podaniem pokroić na kawałki, skropić sosem słodko-kwaśnym i posypać prażonymi ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym.   

Oto przepisy...

Pieczony udziec z indyka z sosem słodko-kwaśnym i prażonymi ziarnami sezamu

Składniki dla 4 osób:
1 udziec z indyka
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 płaska łyżka Przyprawy uniwersalnej do potraw Kucharek

Sos słodko-kwaśny:
2 posiekane w kostkę słodkie cebule
1 pokrojony w kostkę ananas (świeży lub z puszki)
1 pokrojona w kostkę słodka czerwona  papryka
1 łyżeczka Imbiru mielonego Prymat
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 posiekany pęczek szczypiorku
1 łyżka miodu wielokwiatowego
200 ml Rosołu z kury Kucharek
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
2 cząstki cytryny
Do smaku: Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek

1 łyżka prażonego sezamu do posypania dania

Sposób przygotowania:
Olej wymieszać z przyprawą uniwersalną do potraw Kucharek, powstałą marynatą dokładnie natrzeć udziec z indyka. Indyka umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 160°C. W dużym rondlu na oleju słonecznikowym i sezamowym podsmażyć cebulę, paprykę i ananasa. Po 10 minutach dodać miód, sos sojowy i rosół, a następnie całość doprawić do smaku  imbirem i przyprawą uniwersalną. Tak przygotowanego indyka przed podaniem pokroić na kawałki, skropić sosem słodko-kwaśnym i posypać prażonymi ziarnami sezamu. Podawać z ryżem lub makaronem sojowym.  

 

Chipsy jabłkowe z cynamonem

Składniki:
4 duże słodkie jabłka
Sok z cytryny
Cynamon mielony Prymat

Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, osuszyć i nożem do filetowania (lub specjalnym wycinakiem) usunąć gniazda nasienne. Wydrążone jabłka pokroić w plasterki o grubości ok. 2 mm i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, a następnie ułożyć na niej jednowarstwowo plastry jabłek. Piec 1-1,5 godziny w temperaturze 140°C, z włączoną funkcją termoobiegu (dokładny czas pieczenia zależy od rodzaju jabłek). Po upieczeniu chipsy jabłkowe wystudzić i oprószyć cynamonem.