‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Przepis dnia, sezon 2, odc. 38: Mus z białej czekolady z owocami i miętą

Mus z białej czekolady z owocami i miętą

Składniki dla 4 osób:
Mus czekoladowy:
200 g białej czekolady,
150 ml śmietany 36%,
4 żółtka,
1 łyżka cukru pudru,
¼ łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat,
Kurkuma,
4 gałązki świeżej mięty,
Świeże owoce według uznania,

 

Sposób przygotowania, krok po kroku:

Śmietanę kremówkę ubić. W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrem pudrem.

 

Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej doprawiając kurkumą i chilli pieprzem cayenne.

 

 

Do masy jajecznej dodawać na przemian czekoladę i śmietanę.

 

Czynność tę należy wykonywać szybko, aby nie dopuścić do zastygnięcia masy. Gotowy mus przełożyć do miseczek.

 

Dodać owoce na wierzchu, udekorować świeżą miętą i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

ŹRóDŁO: DoradcaSmaku.pl