Przepis dnia, odc. 37 - keks czekoladowo-bananowy
Składniki dla 4 osób:
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
2/3 szklanki oleju
4 jajka
2 średnie banany
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżeczki Sody oczyszczonej Prymat
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
Do smaku: Sól morska w młynku, Pieprz czarny mielony Prymat
½ łyżeczki Przyprawy do piernika Prymat
Sposób przygotowania:
Olej, cukier, sól i otartą skórkę ze sparzonej cytryny ubijać mikserem lub trzepaczką do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ubijając do powstania puszystej masy. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i orzechy. Wszystko delikatnie połączyć i doprawić do smaku. Ciasto przełożyć do formy. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180°C. Keks podawać z cukrem pudrem, przybrany świeżym listkiem mięty.
Wykorzystano Audycję Telewizji Polskiej S.A. pt: "Przepis dnia".