‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Przepis dnia, odc. 25 – zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami

 

Przepis dnia, odc. 25 - zapiekane gruszki z serem pleśniowym i orzechami  

Składniki dla 4 osób:
4 twarde gruszki
Sok z cytryny
4 łyżki sera pleśniowego (np. gorgonzola, rokfor)
1 szklanka orzechów laskowych bez skórki
4 duże łyżki białego kremu balsamico
1 łyżeczka Pieprzu cytrynowego Prymat
½ łyżeczki Gałki muszkatołowej mielonej Prymat

Sposób przygotowania:
Gruszki przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Ser pokruszyć, orzechy rozgnieść. W misce połączyć ser pleśniowy z orzechami, pieprzem i gałką muszkatołową. Powstałą masą wypełnić wydrążone gruszki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i piec około 20 minut w temperaturze 180-200 °C. Przed podaniem skropić białym kremem balsamico.