‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego

Uwielbiamy makarony pod różną postacią, dlatego dzisiaj propozycja szybka i łatwa w przygotowaniu. A jak makaron, to bazylia :). Znakomita jest do sosów pomidorowych, włoskiej minestrone, podkreśla także smak dań drobiowych. Oczywiście zalicza się do najczęściej wykorzystywanych przypraw kuchni włoskiej, która w tamtejszej tradycji kulinarnej jest tak niezbędna, jak w polskiej majeranek. Jeśli macie możliwość wybierzcie do zapiekanego makaronu pomidory koktajlowe, które o tej porze roku są najsłodsze. Powodzenia w kuchennych zmaganiach i smacznego! 

 

Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego

Składniki dla 4 osób:

400 g ugotowanego al dente makaronu świderki
Olej rzepakowy do smażenia
1 pokrojona w kostkę cebula
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
8 obranych i pokrojonych w plastry pieczarek
5 pokrojonych pomidorów koktajlowych
100 g pokruszonego sera pleśniowego (np. Lazur, Rokpol)
100 ml wytrawnego białego wina
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki Pomidorów suszonych Smak
1 łyżeczka Kaparów Smak
4 łyżki tartego sera żółtego
½ łyżeczki Bazylii Prymat
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny, Tymianek, Papryka ostra mielona Prymat
Do dekoracji: listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
W rondelku na oleju podsmażamy cebulę, czosnek i pieczarki na złoty kolor. Dodajemy ser, wino i śmietanę. Gotujemy 5 minut. Następnie dokładamy pomidory (suszone i koktajlowe) oraz kapary. Całość doprawiamy do smaku. Do sosu dosypujemy ugotowany al dente makaron i dokładnie mieszamy. Makaron z sosem układamy w naczyniu żaroodpornym, obficie posypujemy serem i pieczemy 15 minut w temperaturze 160°C. Tak przygotowany makaron dekorujemy listkami bazylii i podajemy. Smacznego!

Źródło: DoradcaSmaku.pl