‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Premiera "Księgi Szefów Kuchni"

„Księga Szefów Kuchni” to szczególna książka kucharska, w której znalazły się przepisy przygotowane przez najlepszych mistrzów kuchni w Polsce, takich jak Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Waldemar Hołówka, Wiesław Bober, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Tomasz Deker, Teo Vafidis, Stefan Birek, Konrad Birek, Michał Górecki, Przemysław Klima, Krzysztof Kopciński, Jan Kuroń, Jarosław Walczyk i Artur Świerżewski.

 

„Księga Szefów Kuchni” prezentuje współczesne trendy w kuchni polskiej i różnorodność kunsztu kulinarnego szefów: od podejścia tradycyjnego do bardzo nowoczesnych rozwiązań z kuchni molekularnej. Przeznaczona jest dla wszystkich miłośników gotowania, którzy sztukę kulinarną traktują z prawdziwą pasją i zawsze chętnie doskonalą swoje umiejętności. Znajdą oni w książce blisko 150 pięknie zilustrowanych przepisów na oryginalne i wyśmienite dania takie jak grasica cielęca z borowikami i chałką, polędwiczka w kruszonce ziołowej czy pierogi z kaszanką okraszone cebulą i kawałkami dyni. Wraz z przepisami na wykwintne desery książka stanowi podstawę do przygotowania wielu uroczystych obiadów i kolacji, które wzbudzą podziw gości.

„Księgę Szefów Kuchni” przygotowało szesnastu wybitnych mistrzów kulinarnych – kucharzy wielokrotnie nagradzanych i utytułowanych, którzy gotowali w najlepszych restauracjach w Polsce i zagranicą. Są to: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Waldemar Hołówka, Wiesław Bober, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Tomasz Deker, Teo Vafidis, Stefan Birek, Konrad Birek, Michał Górecki, Przemysław Klima, Krzysztof Kopciński, Jan Kuroń, Jarosław Walczyk i Artur Świerżewski.

O autorach:

ROBERT SOWA - znany kucharz, autor książek kulinarnych i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce oraz juror i reprezentant na polskich konkursach kulinarnych. Szef kuchni i właściciel restauracji Sowa & Przyjaciele na warszawskim Mokotowie.

JERZY PASIKOWSKI - prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Pomysłodawca i założyciel Polskiej Rady Kulinarnej. Uczestnik i laureat wielu konkursów krajowych i zagranicznych. Autor licznych publikacji prasowych o tematyce gastronomicznej.

WALDEMAR HOŁóWKA – właściciel Firmy Handlowo-Usługowej HOLSON GROUP. Członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

WIESŁAW BOBER – dyrektor Gastronomii i zastępca dyrektora hotelu „Verde Montana” w Kudowie-Zdroju. Przez wiele lat był szefem kuchni w hotelu „Villa Verde” w Zawierciu. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Współtwórca i wiceprezes Stowarzyszenia Turystyki i Biznesu w Kudowie-Zdroju.

MARCIN BUDYNEK – szef kuchni i dyrektor Działu Gastronomii w hotelu „Warszawa” w Augustowie. Założyciel i właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka. Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni. Laureat licznych konkursów.

TOMASZ JAKUBIAK - kucharz i dziennikarz kulinarny. Ekspert i doradca kulinarny. Właściciel sieci restauracji kuchni meksykańskiej S’poco Loco. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

TOMASZ DEKER – mistrz cukiernictwa, współwłaściciel sieci cukierni „T. Deker Patissier & Chocolatier”. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP. Reprezentant kraju oraz trener kadry narodowej w międzynarodowych olimpiadach kulinarnych.

TEO VAFIDIS - z pochodzenia Grek, z zawodu – szef kuchni, ekspert i doradca kulinarny, z pasji – ambasador kultury i kuchni greckiej. Członek Kapituły Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Honorowy Członek Chef’s Club Grecji.

STEFAN BIREK - pierwsze szlify w zawodzie zdobywał w jednej z najlepszych restauracji - „Bazyliszek” na rynku Starego Miasta w Warszawie. Swoją wiedzę i doświadczenie pogłębiał w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i w Austrii. Laureat licznych konkursów organizowanych przez Polskie Zrzeszenie Hoteli, obecnie juror.

KONRAD BIREK – zamiłowanie do gotowania zaszczepił mu ojciec, Stefan Birek. Szef kuchni w autorskiej restauracji Roberta Sowy „Sowa & Przyjaciele” w Warszawie. Laureat licznych konkursów, m.in. zdobywca tytułu Profesjonalisty Roku w 2002 i 2005 r.

MICHAŁ GóRECKI – szef kuchni w warszawskiej restauracji „Endorfina Foksal” w zabytkowym Pałacu Zamoyskich. Członek elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Uczestnik i laureat wielu konkursów kulinarnych, m.in.: „Kuchnia Polska wczoraj i dziś” i „Kulinarny Puchar Polski”.

PRZEMYSŁAW KLIMA - były chef w restauracji „Sowa & Przyjaciele”. Doświadczenie w gastronomii zdobył w konkursach i stażach, m.in. w restauracji „Noma” 2 gwiazdki Michelin, która trzy razy z rzędu została uznana za najlepszą restaurację na świecie.

KRZYSZTOF KOPCIŃSKI - szef cukierni w restauracji „Sowa & Przyjaciele”. Członek Ogólnokrajowego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Doświadczenie zdobywał praktykując w cukierni Stefana Górskiego na warszawskim Zaciszu.

JAN KUROŃ – szef kuchni we własnej firmie. Szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej. Przez wiele lat pracował w firmach cateringowych oraz restauracjach w Warszawie. Gotował wraz z bratem w serii programów „Kuroniowie rozgryzają” w Kuchnia TV,  współpracował także z TVN, obecnie gotuje w TVP2.

JAROSŁAW WALCZYK - mistrz kulinarny. Właściciel i główny szef kuchni restauracji „Walczyk Smaków” w Gdyni. Współzałożyciel, fundator i sekretarz generalny Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych

ARTUR ŚWIERŻEWSKI - szef kuchni hotelu „Trylogia”. Członek: Fundacji Klubu Szefów Kuchni, SK BANKU, kół łowieckich „Wrzos” i „Jeleń” oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Promuje dziczyznę i dary polskich lasów. Bierze także czynny udział w imprezach propagujących zdrową żywność.

O Wydawnictwie G+J Książki
Wydawnictwo książkowe G+J istnieje od ponad dziesięciu lat. W ofercie ma około 1000 tytułów. Rocznie wydaje 300 pozycji książkowych. G+J Książki to czołowy wydawca literatury pięknej i popularnej, którego oferta obejmuje ponad 300 tytułów (powieści, thrillery, poradniki, biografie, kulinaria i książki dla dzieci). W 2012 i 2013 roku wydawca, G+J Książki otrzymał kolejno dwie statuetki Bestseller Empiku 2011 oraz statuetkę Bestseller Empiku 2012. Wydawnictwo książkowe National Geographic jest liderem w dziedzinie publikacji ilustrowanych. Katalog wydawniczy obejmuje literaturę podróżniczą, poradniki fotograficzne, przewodniki turystyczne, książki popularnonaukowe dla dzieci i dorosłych oraz albumy. W sprzedaży jest ponad 200 tytułów. Znakiem rozpoznawczym publikacji National Geographic jest nie tylko charakterystyczna żółta ramka, ale także doskonałej jakości zdjęcia najwybitniejszych fotografików na świecie.