‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Premiera książki „Krok po kroku z Robertem Sową”

27 kwietnia w N31 restaurant & bar by Robert Sowa odbyła się premiera książki "Krok po kroku z Robertem Sową". Spotkanie poprowadził dziennikarz i ekspert kulinarny – Paweł Loroch.

Na premierę licznie przybyli dziennikarze, blogerzy kulinarni, fotoreporterzy, przyjaciele autora i szefowie kuchni, m.in. Teo Vafidis, Jerzy Pasikowski, Łukasz Konik, Tomasz Pawlusek i Jan Kuroń.

Krok po kroku_premiera kolaz 5

Wszyscy goście mieli okazję posmakować wyśmienitych autorskich potraw i deserów Roberta Sowy.

 


120 przepisów zebranych przez dwa – trzy ostatnie lata pracy Roberta i jego pracowników.

„Jest to przeniesienie restauracji do domu i wprowadzenie prostych technik gotowania. Tak prosto jeszcze nie było. Książka ma być do gotowania, a nie tylko do oglądania". 

Robert Sowa jest prawdziwym autorytetem w dziedzinie kulinariów. Jako właściciel autorskich restauracji, na co dzień potwierdza swój kunszt znakomitego kucharza i propaguje kuchnię polską w nowej odsłonie. Swoją miłością do gotowania i jedzenia zaraża innych – teraz również poprzez książkę „Krok po kroku z Robertem Sową”, w której zawarł oryginalne receptury na wykwintne, zdrowe i pachnące ziołami potrawy. Dzięki nim każdy kucharz i kucharka, nawet dopiero rozpoczynający swoją kulinarną przygodę, bez trudu odtworzą smaki proponowanych dań oraz osiągną sukces w kuchni.

"Mam nadzieję, że będziecie przygotowywać potrawy wspólnie ze mną „krok po kroku”, a książka będzie dla Was miłym drogowskazem na kulinarnej drodze, pełnej radości i smaku".

„Krok po kroku z Robertem Sową” to propozycja dla tych, którzy lubią proste, ale niebanalne dania. Robert Sowa zadbał, by zaproponowane składniki były najlepsze jakościowo, łatwo dostępne i wzbogacające smak. Przy każdym przepisie znajdują się symbole informujące o stopniu trudności i potrzebnym czasie na przygotowanie. Dodatkowo zadanie ułatwią zdjęcia ilustrujące poszczególne etapy wykonania potrawy.

Na miłośników tradycyjnej polskiej kuchni czekają przepisy na m.in. bigos z duszonymi żeberkami i pomidorami, flaki drobiowe z borowikami i suszonymi pomidorami, kluski śląskie z sosem grzybowym czy leczo. Nie zabrakło także bardziej egzotycznych i wyszukanych propozycji – na czerwono-czarną pastę z anchois i kaparami, spring rollsy warzywne z pikantnym guacamole czy śródziemnomorskie krokiety z serem feta i szpinakiem. Robert Sowa nie zapomniał także o wegetarianach – warto spróbować sałatki z makaronem i suszonymi pomidorami, pierogów ze szpinakiem i kurkami czy sałatki z cykorii i mandarynek. Na deser autor proponuje m.in. bezglutenowe ciasto czekoladowe, szybką tartę czekoladową z kiwi, karpatkę i szarlotkę. Dzięki różnorodnym recepturom, książka „Krok po kroku z Robertem Sową” pozwoli zarówno urządzić tradycyjny rodzinny obiad, jak i zaskoczyć znajomych oryginalnymi przekąskami na przyjęciu.

O autorze: 

Robert Sowa – kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Propagator kuchni polskiej w nowej odsłonie. Swój kulinarny kunszt potwierdził w wielu znanych programach telewizyjnych i audycjach radiowych. Aktualnie prezentuje swoje dania w programie „Mój przepis na” na antenie telewizji Polsat.

Autor książek kulinarnych m.in. „Cztery pory roku”, „Życie kocha jeść”, „Esencja smaku”. Właściciel autorskiej restauracji N31 restaurant & bar przy ulicy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie oraz Studia Kulinarnego Roberta Sowy.

Laureat wielu nagród m.in. Oskar kulinarny, Gentleman Roku, wyróżniony Złotym Medalem Polskiego Klubu Biznesu. Juror wielu konkursów kulinarnych oraz pomysłodawca i twórca „Kulinarnego Talentu” jednego z najbardziej medialnych konkursów dla młodych kucharzy. Pozytywny pracoholik, bo kocha gotować i… jeść!