‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Poniedziałkowy poranek w "PNŚ" z Robertem Sową

 

Zapiekane białe i zielone szparagi z pomidorami i serem

Składniki dla 4 osób:
8 zblanszowanych białych szparagów
8 zblanszowanych zielonych szparagów
3 obrane, pokrojone w kostkę pomidory malinowe
5 jajek
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżki tartego sera Bursztyn
1 posiekany pęczek bazylii
100 g pokrojonego w dużą kostkę boczku
do smaku: sól ziołowa, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Szparagi pokroić na 4 cm kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni podsmażyć boczek (ok. 10 minut) i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie dodać pomidory oraz białe i zielone szparagi.
Do miski wbić jajka, wlać śmietanę, dodać ser, bazylię, sól i pieprz, zmiksować na jednolitą masę. Masę wlać do naczynia ze szparagami, wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut, aż zapiekanka w całości się zetnie.

 

Grillowany ser camembert ze szparagami

Składniki dla 4 osób:
8 ugotowanych  białych szparagów
8 ugotowanych zielonych szparagów
4 pokrojone na paski suszone pomidory wraz z oliwą
4 krążki sera camembert 
8 plastrów szynki dojrzewającej
1 pęczek rukoli
Do smaku: ostra czerwona papryka, świeżo mielony czarny pieprz 

Sposób przygotowania:
Na oliwie z suszonych pomidorów podsmażyć szparagi (ok. 10 minut) i doprawić do smaku. Na grillu lub patelni grillowej smażyć ser camembert do momentu, aż zacznie pęcznieć. Tak przygotowany grillowany ser ułożyć na ciepłych szparagach, dodać szynkę, suszone pomidory i prażone orzeszki pinii, udekorować sałatą i podawać.