‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

O śniadaniach w Radiowej Czwórce

 

Robert przybliżył słuchaczom, co na co dzień jadają na śniadanie Anglicy, Austriacy i Skandynawowie. Najbardziej zbliżone śniadanie do tych serwowanych w Polsce podają mieszkańcy Austrii. Na stołach pojawiają się tam tosty, omlety, wiele rodzajów pieczywa, wędliny, pasztaty, miody i konfitury.

Poranny posiłek Anglików jest treściwy, tłusty i bardzo kaloryczny, ponieważ składa się zazwyczaj z kilku smażonych potraw. Najpopularniejsze są jajka na bekonie, smażone kiełbaski, jajka sadzone, a także mięsa (white pudding i black pudding). Dodatkowo podaje się również fasolkę w sosie pomidorowym, owsiankę, podsmażane grzyby, soki owocowe i tosty.

Najzdrowiej, co nie jest zaskoczeniem ze względu na położenie, odżywiają się rano mieszkańcy Skandynawii - na ich stołach oprócz jajek, ciepłych kiełbasek czy owsianki, pojawiają się ryby i owoce morza, głównie śledzie przygotowywane na mnóstwo sposobów, wędzony łosoś i pasta z krabów.