‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

O makaronie w Radiu Eska Rock

 

Statystyki mówią, że przeciętny Włoch zjada rocznie 26 kg makaronu. To trzy razy więcej niż w innych krajach! Producenci makaronów zachęcają do spożywania jak największej ilości dań na bazie makaronów jako potraw zdrowych, a także zrównoważonych pod względem dietetycznym i ekonomicznym.

Robert podkreślił jeszcze inne zalety – szybkość przygotowania i możliwość wykreowania wielu smaków. Jako dowód proponujemy kilka przepisów na pyszne makarony… Smacznego!
 

Tagliatelle z bakłażanami, szynką parmeńską i pomidorami

Składniki dla 4 osób:
100 g makaronu tagliatelle
100 ml oliwy z oliwek
1 duży, pokrojony w paski bakłażan
2 pokrojone w piórka cebule szalotki
80 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych
8 pokrojonych w cząstki pomidorów cherry
4 pokrojone w paski plastry szynki parmeńskiej
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano Prymat
½ łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat
80 ml białego wina
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

100 g tartego parmezanu w płatkach
1 pęczek rukoli
Kilka gałązek świeżej bazylii do dekoracji
8 dużych kaparów do dekoracji

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażyć bakłażana wraz z szalotką i czosnkiem, dodać pomidory, szynkę parmeńską, oregano i chili. Całość podlać białym winem i smażyć około 5 minut.
Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy  z oliwek. Ugotowany makaron odcedzić, dodać do sosu, delikatnie wymieszać z rukolą, doprawić do smaku i przełożyć na talerz. Przed podaniem pastę posypać płatkami parmezanu, udekorować kaparami i listkami bazylii.

 

Pappardelle z serem pleśniowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki dla 4 osób:
1 pokrojona w kostkę cebula
1 wyciśnięty ząbek czosnku
100 ml oliwy z oliwek
50 ml białego wina
250 ml śmietany 36%
70 g suszonych pomidorów
200 g sparzonych liści szpinaku
Przyprawa do spaghetti Prymat
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat
150 g sera Lazur turkusowy
80 g sera parmezan
1 łyżka orzeszków piniowych do dekoracji

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, zalać białym winem, a następnie dodać ser pleśniowy i gotować na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Całość zalać śmietaną i gotować, doprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Pod koniec dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory.
Makaron ugotować al dente we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Sos połączyć z makaronem, posypać tartym parmezanem i udekorować orzeszkami piniowymi.

 

Spaghetti z kurczakiem, krewetkami i bazyliowym pesto

Składniki dla 4 osób:
600 g makaronu  spaghetti
Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
200 g pokrojonego w paski kurczaka
100 g krewetek koktajlowych
50 g dużych kaparów
100 g pokrojonych w paski suszonych pomidorów

Bazyliowe pesto:
100 g świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
4 łyżki tartego sera Parmezan
12 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować, na końcu dodać oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu spaghetti odcedzić. 
Na rozgrzanej oliwie z oliwek usmażyć kurczaka z krewetkami i suszonymi pomidorami, dodać przygotowany wcześniej sos pesto i gorący makaron. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, przełożyć na talerze i udekorować kaparami.