‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

O kuchni staropolskiej w Radiu ZET

 

Jak wynika z opisów uczt zawartych w literaturze oraz licznych pamiętnikach, kuchnia staropolska, to potrawy związane z tradycją naszego kraju lub jego konkretnego regionu, których receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Kuchnia polska zawsze była podzielona na dwa „odłamy” - kuchnię ludu oraz szlachty i możnowładztwa. Z jednej strony królowały w niej „tanie” dania przygotowywane na bazie produktów łatwo dostępnych z racji życia na wsi oraz takich, które można było łatwo pozyskać (np. grzyby, owoce leśne, itp.). Z drugiej strony, w dworach szlacheckich kucharze słynęli z przyrządzania smakowitych potraw z mięs, ryb, drobiu, dziczyzny, warzyw, kasz i wielu innych produktów. Bogactwo ryb w rzekach i jeziorach, zwierzyny i ptactwa dzikiego w lasach, rozmaitość uprawianych zbóż, owoców i warzyw – wszystko to decydowało o różnorodności potraw w kuchni polskiej.