‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

O kuchni polskiej w Faktach TVN

 

Zdaniem Roberta zachowanie własnej tradycji i promocja produktów regionalnych, to bardzo ważna rzez, o której powinniśmy pamiętać zwłaszcza po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Kulinaria są bowiem jednym z podstawowych elementów promocji każdego kraju i jego regionów.

Zdaniem Roberta, nie ma zbyt wielu osób, które będąc w Polsce nie spróbowały jednej z naszych narodowych potraw. Bigos, żurek, kotlet schabowy, pierogi i gołąbki to dania, o które pyta prawie każdy turysta i obcokrajowiec odwiedzający nasz kraj.

Słyniemy również z doskonałego chleba i wędlin. Nasze kiełbasy cenione są przede wszystkim dzięki zastosowaniu tradycyjnych receptur i dawnych metod wędzenia w dymie  jałowca lub aromatycznych drzew owocowych. Będąc w Polsce nie można nie spróbować przepysznych szynek, baleronów, polędwic, boczków czy znakomitych pasztetów z różnych gatunków mięsa.