‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

O dyni w Radiu Kolor

 

 

Temat ten pojawił się oczywiście ze względu na zbliżający się Halloween, którego symbolem jest dynia. Robert rozpatrywał jednak to warzywo nie jako element dekoracji, a jako wdzięczny produkt, który można wykorzystać w kuchni.

Oto kilka pysznych przykładów :)

 

COMBER Z SARNY Z PIKANTNĄ POTRAWKĄ Z DYNI, ŻURAWINY AMERYKAŃSKIEJ I ORZECHóW WŁOSKICH

Składniki na 4 osoby:
400 g filetów z sarniego combra
Sól, pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżka oleju
250 ml sosu z dziczyzny
2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Potrawka z dyni:
1,2 kg dyni
Sól
Odrobina octu winnego z białego wina
1 pęczek dymki
1 mały strączek czerwonej papryczki chili
1 strąk wanilii
1 łyżka oleju
50 g orzechów włoskich
2 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej
1 łyżka miodu
6 łyżek gorącego wywaru z dyni

Sposób przygotowania:
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na kawałki i obgotować 6-8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Przełożyć na sito, dobrze odsączyć. Dymki umyć, usunąć wierzchnią łupinę, cieniutko pokroić. Chili drobno posiekać. Strąk wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ.
Na patelni rozgrzać olej, dodać dynię, chili, wanilię, orzechy, żurawinę, miód i wrzątek pozostały z gotowania dyni. Całość dusić 3-4 minuty, pod koniec gotowania dodać dymkę, lekko osolić i odstawić w ciepłe miejsce.
Mięso doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim sarninę z obu stron, polać sosem z dziczyzny i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, w międzyczasie obracając mięso na drugą stronę. Po ugotowaniu odstawić w ciepłe miejsce. Śmietanę wymieszać z sosem i gotować, aż nabierze zawiesistej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso pokroić i ułożyć na półmisku. Podawać z pikantną jarzynką i kluseczkami. 

 

 

RAGOUT Z DYNI Z ŻURAWINĄ AMERYKAŃSKĄ

Składniki dla 4 osób:
250 ml bulionu
60 g suszonej żurawiny amerykańskiej
1 kg dyni
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
1 łyżka brązowego cukru
Sól, czarny pieprz do smaku
2 gwiazdki anyżu
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
3-4 dymki
250 g grzybów leśnych
1 pęczek kolendry
4 łyżki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:
Bulion z dodatkiem żurawiny gotować na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę wielkości 2 cm. Na patelni teflonowej rozgrzać łyżeczkę oleju słonecznikowego i smażyć na nim dynię przez 5 minut. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gdy cukier zacznie się roztapiać, dodać gwiazdki anyżu, ziarna pieprzu i bulion z żurawiną. Całość gotować na średnim ogniu przez około 10 minut. 
Dymki oczyścić i pokroić na kawałki długości 1 cm. Grzyby oczyścić i w zależności od wielkości pokroić na ćwiartki lub grube plastry.
Kolendrę umyć, osuszyć i grubo pokroić. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju, smażyć  grzyby i dymkę  na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodać potrawkę z dyni, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut. Całość doprawić do smaku, podawać ze śmietaną i świeżo siekaną kolendrą.

 

 

ZUPA Z DYNI Z ŻURAWINĄ AMERYKAŃSKĄ

Składniki dla 4 osób:
400 g dyni
1 ugotowany ziemniak
1 cebula
kawałek świeżego imbiru o wielkości orzecha włoskiego
2 łyżki oleju
750 ml bulionu warzywnego
1 pęczek dymki
200 ml śmietany kremówki 36%
100 g suszonej żurawiny amerykańskiej
Sól, pieprz do smaku
Sok z 2 pomarańczy

Sposób przygotowania: 
Dynię i ziemniaka pokroić w kostkę. Cebulę i imbir obrać, pokroić w kostkę. W dużym garnku, na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, imbir, dynię i ziemniaka. Dodać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić.
Zupę zmiksować, dodać śmietanę i żurawinę amerykańską, całość zagotować i dorawić do smaku. Następnie do zupy dodać dymkę i sok z pomarańczy, gotować 5 minut, nie zagotowując i ponownie doprawić do smaku.