‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 35 – sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami

Jeśli lubicie jeśli w sałatce coś Wam chrupie, to ta sałatka jest zdecydowanie dla Was! Chrupiący seler i kalarepka z rukolą, połączone ze słodkimi rodzynkami i smażonymi jabłkami w cynamonie. To proste, a zarazem nietypowe połączenie Robert Sowa zaproponował w piątkowym (15 kwietnia) wydaniu programu "Mój przepis na...". Koniecznie musicie spróbować!

Sałatka z jabłkiem, kalarepą i prażonymi orzechami
 
Składniki dla 4 osób:
2 jabłka
1 cytryna
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymat
Imbir mielony Prymat
2 łodygi selera naciowego
1 kalarepa
½ szklanki sparzonych rodzynek
1 pęczek rukoli
1 szklanka orzechów włoskich
1 pęczek szczypiorku
Cynamon mielony Prymat
Kilka Cebulek perłowych Smak
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat

Sposób przygotowania:
Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Następnie przygotowujemy sos: w misce łączymy majonez, jogurt naturalny i opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem czarnym. Tak przygotowany sos odstawiamy na chwilę.
Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Następnie przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem, posypujemy cynamonem i imbirem, chwilę podsmażamy.
Obraną kalarepę kroimy w grube słupki. Seler naciowy obieramy i kroimy w ukośne plasterki. Szczypiorek siekamy. Do przygotowanej sałatki wrzucamy słupki kalarepki, plastry selera, ¾ szczypiorku, ¾ prażonych orzechów, ¾ rodzynek, rukolę i podsmażone jabłka. Na koniec dodajemy cebulkę perłową, doprawiamy do smaku solą morską i czarnym pieprzem, mieszamy.
Sałatkę posypujemy z wierzchu resztą orzechów prażonych, rodzynkami i szczypiorem.

MPN_odc35, 15.04 kolaz