‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 30 – kaszotto z pieczarkami i pomidorami

Brakuje Wam pomysłu na danie, które można podać na obiad, lub spotkanie ze znajomymi? W piątkowy wieczór, 8 kwietnia, Robert Sowa przygotował pyszne, zdrowe i pożywne kaszotto z pieczarkami i pomidorami. Jego dodatkowa zaleta, to szybkość i łatwość przygotowania. Zapraszamy na pyszną inspirację.

Kaszotto z pieczarkami i pomidorami

Składniki dla 4 osób:
300 g pieczarek
1 szklanka kaszy pęczak
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka Rosołu z kury Kucharek
½ szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
8 pomidorków koktajlowych
4 łyżki tartego długo dojrzewającego sera np. parmezanu
6 Pomidorów suszonych Smak
Tymianek Prymat
Estragon Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek zgniatamy nożem i drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
Na patelnię wlewamy olej z suszonych pomidorów, 1 łyżkę masła i smażymy przygotowane składniki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidory koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i przepłukaną w zimnej wodzie kaszę. Dodajmy łyżkę masła i podlewamy rosołem z kury. Mieszamy, doprawiamy do smaku tymiankiem i estragonem, gotujemy jeszcze chwilę, tak aby nadmiar rosołu odparował. Następnie dodajemy starty ser i podlewamy kaszotto białym winem.
Gotowe kaszotto przekładamy do misek, posypujemy natką pietruszki i startym serem. Danie możemy też udekorować pomidorami koktajlowymi i suszonymi.

MPN_odc30, 8.04 kolaz