‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 27 – paszteciki z grzybami leśnymi w cieście francuskim

Paszteciki z ciasta francuskiego można podać jako dodatek do barszczu czerwonego lub wyserwować jako przekąskę np. z dipem lub kremem chrzanowym. W zależności od smaku paszteciki można przygotować z różnymi nadzieniami. Robert Sowa, w programie "Mój przepis na..." wyemitowanym w Polsacie we wtorek 5 kwietnia, zaproponował paszteciki z farszem z grzybów leśnych, pieczarek i cebuli. Pychotka!

Paszteciki z grzybami leśnymi w cieście francuskim

Składniki:
3 łyżki masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g (5-6 sztuk) pieczarek
300 g ugotowanych grzybów leśnych np. podgrzybków
½ szklanki Bułki tartej Prymat
3 jajka
1 opakowanie ciasta francuskiego
Majeranek otarty Prymat
Lubczyk Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska Prymat
Krem chrzanowy Smak
Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Obrane pieczarki i grzyby leśne kroimy w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię z olejem i masłem wrzucamy cebulę i czosnek, a po chwili smażenia dodajemy pieczarki i grzyby leśne. Doprawiamy do smaku solą morską, grubo mielonym pieprzem i lubczykiem.
Do dużej miski wsypujemy bułkę tartą i wbijamy 2 jajka. Następnie do miski przekładamy farsz z patelni. Doprawiamy do smaku majerankiem i dokładnie mieszamy. Wg uznania możemy doprawić ponownie solą i pieprzem.
Z zimnego ciasta francuskiego wycinamy około 6 kwadratów. Na każdy nakładamy porcję farszu. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, składamy w trójkąty i dokładnie zlepiamy.
Na blaszce wyłożonej pergaminem układamy paszteciki, smarujemy z wierzchu jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Paszteciki podajemy z kremem chrzanowym lub jako dodatek do barszczu czerwonego.

MPN_odc27, 5.04 kolaz