‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 2 – duszone żeberka wieprzowe

Moj przepis na_logo czarneWe wtorek, 1 marca, mogliście obejrzeć drugi odcinek programu "Mój przepis na...", w którym Robert Sowa zaproponował widzom Polsatu duszone żeberka wieprzowe na dziko.

Jak wiadomo, żeberka dają nieograniczone możliwości. Można je przygotować z delikatnym sosem, a innym razem z warzywami, duszone czy pieczone.

Robert Sowa wymyślił żeberka na dziko. Smaczny efekt gwarantowany!

Duszone żeberka wieprzowe na dziko

Składniki dla 4 osób:
1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
1 op. Przyprawy do dziczyzny Prymat
1 łyżka octu winnego
½ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka miodu gryczanego
1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat
1 cebula
1 czerwona papryka
1 seler naciowy
1 marchew
Natka pietruszki
Mąka pszenna do oprószenia mięsa
1 l Rosołu z kury Kucharek
1 łyżka Kaparów Smak
1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
1 szklanka śmietany 18%
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny Prymat
Sól morska Prymat
Olej rzepakowy
200 g ugotowanej kaszy jęczmiennej

Sposób przygotowania:
Marynata: w misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej podzielone na mniejsze kawałki żeberka. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Cebulę i paprykę kroimy w grubszą kostkę, seler i marchew w plastry, a natkę pietruszki drobno siekamy.
Zamarynowane żeberka obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym przez ok. 2-3 min z każdej strony. W trakcie smażenia smarujemy żeberka marynatą, która dodatkowo wzmocni smak mięsa. Do gęsiarki wlewamy połowę rosołu i przekładamy do niej obsmażone żeberka. Żeberka polewamy resztą rosołu, na wierzch wykładamy pokrojone warzywa, dodajemy 1 łyżkę miodu, pozostałą w misce marynatę i kapary. Całość dusimy przez ok. 45 - 60 minut. Po tym czasie wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Całość przyprawiamy do smaku słodką papryką.
Gotowe żeberka podajemy na kaszy posypanej natką pietruszki z uduszonymi warzywami i porcją kwaśnej śmietany.

MPN_odc2_1.03 2

Kolejny odcinek w Polsacie już jutro o 17.55. Oglądajcie!