‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 17 – pierś z kaczki po myśliwsku na dziko

Drób to jedno z bardziej popularnych rodzajów mięs. Głównie wybieramy mięso z kurczaka lub indyka. Jednak równie pyszną propozycją jest kaczka, którą można w prosty i szybki sposób przygotować. We wtorek, 22 marca, w programie Mój przepis na... Robert Sowa podpowiedział, jak przygotować pierś z kaczki po myśliwsku! Macie ochotę spróbować? Nie ma sprawy, podpowiadamy, jak to zrobić :) Smacznego!

Pierś z kaczki po myśliwsku z duszonymi śliwkami

Składniki dla 4 osób:
4 piersi z kaczki ze skórą
Marynata:
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy rosyjskiej Prymat
1 łyżka miodu wielokwiatowego
2 łyżki Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat

Śliwki:
600 g pokrojonych świeżych śliwek bez pestek <mogą być mrożone>
2 łyżki masła
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki miodu wielokwiatowego
500 ml wytrawnego czerwonego wina
Sól morska Prymat
Cynamon Prymat
Laska wanilii Prymat
Przyprawa do grzanego wina i piwa Prymat

Sposób przygotowania:
Marynata: wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
Piersi z kaczki nacinamy ukośnie od strony skóry i dokładnie obtaczamy w marynacie. Następnie przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażenie rozpoczynamy od strony skóry, aby wysmażyć tłuszcz. Gdy skórka się zrumieni odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 2 minuty. Następnie przekładamy mięso na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Duszone śliwki: na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu ze smażenia piersi z kaczki, dodajemy masło i olej i przekładamy przekrojone na pół i pozbawione pestek śliwki. Po chwili dodajemy miód, ziarna z laski wanilii oraz Przyprawę do grzanego wina i piwa. Całość mieszamy i dusimy aż śliwki będą miękkie. Następnie dolewamy wino i odparowujemy. Jeśli sos będzie za rzadki, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą.
Po wyjęciu z piekarnika kaczkę układamy na desce i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kroimy w cienkie plastry. Podajemy na duszonych śliwkach.

MPN_odc17, 22.03