‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na…, odc. 13 – wiejski gulasz z żołądków drobiowych

MPN_logo

Wyjątkowy smak podrobów tkwi w ich odpowiednim sposobie przygotowania. Wbrew pozorom, dobrze przyrządzone żołądki są delikatne i niskokaloryczne. Razem z różnorodnością warzyw, takich jak kapary, pomidory, papryka i ogórki, tworzą niesamowite połączenie. Robert udowodnił to 16 marca, czyli w środowej odsłonie programu "Mój przepis na...". Widzowie Polsatu już znają tajniki przygotowania tego dania. Was również zachęcamy do jego spróbowania. Smacznego!

MPN_odc13, 16.03_kolaz

Wiejski gulasz z żołądków drobiowych

Składniki dla 4 osób:
1 kg żołądków drobiowych
1 l Rosołu z kury kucharek
3 łyżki masła
2 cebule
1 czerwona papryka
10 pieczarek
1 puszka pomidorów pelati
500 g ugotowanej kaszy perłowej
6-7 Ogórków kwaszonych Smak
1 łyżka Kaparów Smak
6-8 Zielonych Oliwek Smak
Chili pieprz cayenne Prymat
Pieprz ziołowy Prymat
Majeranek otarty Prymat
Sól morska Prymat

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone żołądki kroimy w paski i gotujemy do miękkości w rosole z kury.
Pieczarki kroimy w plastry, a cebule i paprykę w grubą kostkę. Tak przygotowane składniki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym maśle i doprawiamy do smaku solą morską. Po podsmażeniu przekładamy do gotujących się żołądków. Następnie dodajemy kapary, pomidory pelati oraz posiekane zielone oliwki.
Całość doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, chili pieprzem cayenne oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Żołądki gotujemy do miękkości – przez ok. 30 minut.
Całość doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, chili pieprzem cayenne oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Żołądki gotujemy do miękkości – przez ok. 30 minut.