‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mój przepis na, odc. 12 – piersi z kurczaka z jabłkami i serem bundz

We wtorkowy wieczór, 15 marca, Robert Sowa przygotował dla widzów Polsatu pikantne piersi z kurczaka z jabłkami i serem bundz.

Moj przepis na_logo z RS

Połączenie najczęściej jadanego w Polsce mięsa - kurczaka z najlepszymi polskimi jabłkami i serem bundz, czyli zestawienie naszych narodowych klasyków kulinarnych. Każda z pozycji dobrze nam znana, ale czy próbowaliście już połączyć te składniki w jedno danie?

Kurczak w pikantno-słodkiej marynacie z musztardy, miodu i pikantnej kompozycji ziół, idealnie współgra ze smakiem jabłek klasycznie oprószonych cynamonem, a całości dopełni bundz. Naprawdę fajne połączenie smaków.

Piersi z kurczaka pod jabłkami i bundzem

Składniki dla 4 osób:
4 x 100 g piersi z kurczaka
Marynata:
½ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka Musztardy sarepska Prymat
1 łyżka wielokwiatowego
3 łyżki pikantnej Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat

2 obrane i pokrojone w plastry winne jabłka
Sok z 1 cytryny
1 łyżeczka Cynamonu mielonego Prymat
3-4 łyżki masła
1 łyżka miodu wielokwiatowego
100 g tartego sera bundz
4 gałązki natki pietruszki do dekoracji
Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone piersi z kurczaka lekko rozbijamy i nacieramy marynatą powstałą przez połączenie wszystkich jej składników. Piersi z kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka: obieramy, kroimy w talarki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przekładamy je na patelnię po smażeniu kurczaka i smażymy przez ok. 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy łyżkę masła, łyżkę miodu i doprawiamy cynamonem.
Podsmażone jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego z kurczakiem. Na wierzchu układamy mniejsze kawałki masła (2-3 łyżki), a następnie posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszonym serem bundz. Wkładamy na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Po upieczeniu przekładamy na talerze i dekorujemy natką.

MPN_odc12, 15.03