‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mistrz Smaku poleca, odc. 9: Krewetki w sosie maślano-winnym

Krewetki to przysmak, którym zachwyca się cały świat. Wyróżniają się charakterystycznym smakiem i idealnie komponują z wyrazistymi dodatkami np. z czosnkiem lub z chili. A ten przepis na krewetki w sosie maślano-winnym z makaronem spaghetti bez wątpienia spodoba się nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Przygotowując krewetki należy pamiętać o tym, aby w czasie obróbki termicznej nie straciły swoich wartości odżywczych oraz idealnego smaku - dlatego nie powinno się ich zbyt długo smażyć. Robert Sowa w programie "Mistrz Smaku poleca" pokazuje, jak zrobić danie z krewetkami w roli głównej, któremu nic nie brakuje. Sprawdźcie sami!

Krewetki w sosie maślano-winnym

Składniki:
200 g makaronu spaghetti
300 g krewetek tygrysich
4 szalotki
2 ząbki czosnku
200 ml białego wytrawnego wina
2 garście szpinaku
1 łyżka Kaparów Smak
5 pomidorków koktajlowych
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony, papryka ostra mielona, Kurkuma mielona Prymat
Kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czosnek kroimy w plastry, szalotkę w kostkę, a pomidorki na pół. Na rozgrzanym na patelni maśle smażymy szalotkę i czosnek. Dodajemy krewetki i mieszamy. Smażymy po około 2 minuty z każdej strony. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Wlewamy wino i mieszamy.
Pod koniec duszenia dodajemy szpinak i kapary. Po dodaniu szpinaku nie smażymy zbyt długo, żeby liście nie straciły jędrności.
Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do krewetek. Dodajemy pokrojone pomidorki, doprawiamy do smaku papryką ostrą. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe danie dekorujemy świeżą bazylią