‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mistrz Smaku poleca, odc. 8: Kurczak nadziewany serem camembert

Spodziewacie się gości i chcecie przygotować dla nich danie, które jest nie tylko pyszne, ale też znakomicie wygląda? Koniecznie spróbujcie przepisu zgłoszonego przez jednego z uczestników akcji "Mistrz Smaku" w wykonaniu Roberta Sowy!

Pierś z kurczaka, ser camembert oraz dojrzewająca szynka w towarzystwie kilku odpowiednich dodatków stworzą potrawę, która zachwyci nasze podniebienie. Bez wątpienia popularny kurczak w takiej odsłonie będzie dla nas zdecydowanie bardziej interesujący niż w klasycznej wersji. Sprawdźcie sami!

Kurczak nadziewany serem camembert

Składniki:
4 duże piersi kurczaka
Marynata:
½ szklanki oleju z suszonych pomidorów
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
1 łyżka miodu wielokwiatowego
1 łyżka Papryki wędzonej Prymat
Sól morska Prymat

8 plastrów szynki dojrzewającej
1 ser camembert
8 suszonych pomidorów
Mix sałat
6 pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
7 czarnych oliwek Smak
7 zielonych oliwek Smak
3 łyżki wody
3 łyżki oliwy
Sos sałatkowy włoski Prymat
Kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka oczyszczamy i osuszamy. Układamy na desce i nacinamy wzdłuż, robiąc kieszonkę.
Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy olej z suszonych pomidorów, miód, musztardę delikatesową, paprykę wędzoną i szczyptę soli. Piersi z kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Pomidory suszone kroimy w drobne paseczki, ser camembert na plastry. Do każdej „kieszonki” w piersi kurczaka wkładamy pomidory suszone i po 2 plastry sera. Możemy spiąć wykałaczką. Każdą pierś zawijamy dwoma plastrami szynki i obsmażamy z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sałatę. Zawartość saszetki sosu sałatkowego włoskiego wsypujemy do miseczki, dodajemy oliwę i wodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min. Pomidory kroimy na połówki, cebulę w piórka. Do mieszanki sałat dodajemy pomidory, cebulę i całe oliwki. Wlewamy sos i mieszamy. Upieczoną pierś kroimy w plastry i podajemy na sałacie. Dekorujemy świeżą bazylią.