‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mistrz Smaku poleca, odc. 3: Gulasz z wątróbki drobiowej

Jedni ją uwielbiają, inni wprost przeciwnie. Chociaż wątróbka drobiowa wielu osobom od dzieciństwa kojarzy się z niesmacznym obiadem, to dobrze przyrządzona może smakować naprawdę wyjątkowo. W dodatku jest niezbędnym elementem diety bogatej w wartości odżywcze.

Wątróbka drobiowa to znakomite źródło wielu mikroelementów i witamin, w tym m.in. żelaza czy cynku. Najczęściej podaje się ją z cebulką, jabłkiem lub gruszką. Ale można z niej także przygotować wyborny... gulasz. Jedno jest pewne! Aby podkreślić jej charakter należy ją odpowiednio przyprawić. Zobaczcie, w jaki sposób zrobił to Robert Sowa, szef kuchni i juror akcji "Mistrz Smaku" zainspirowany przepisem jednego z uczestników akcji.

Gulasz z wątróbki drobiowej

Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej
2 łyżki mąki
500 g pieczarek
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 średnia cebula
1 l rosołu z kury
100 ml śmietany 30%
Olej do smażenia
Ogórki konserwowe SMAK
8 ziaren Ziela angielskiego Prymat
3 Liście laurowe Prymat
1 pęczek natki pietruszki
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony, Majeranek, Papryka słodka mielona Prymat

Sposób przygotowania:
Pieczarki kroimy na plastry i smażymy na suchej patelni, aż puszczą wodę. W trakcie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przekładamy na talerz.
Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w mniejszą kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa smażymy na rozgrzanym oleju na patelni po smażeniu pieczarek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy do smaku papryką słodką. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy razem.
Wątróbkę obtaczamy w mące. Smażymy na oleju rozgrzanym na drugiej patelni. Usmażoną wątróbkę przekładamy do warzyw, mieszamy.
Całość zalewamy rosołem, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku majerankiem.
Gotowe danie dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z ogórkami konserwowymi.

Źródło: DoradcaSmaku.pl