‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Mistrz Smaku poleca, odc. 11: Pierś z kaczki z cytrusami

Kaczkę najczęściej serwujemy z jabłkami, a w programie została podana w zupełnie innej, oryginalnej odsłonie. Kaczka z orzeźwiającymi i wyrazistymi w smaku cytrusami na pewno przypadnie Wam do gustu. Zobaczcie, jak przygotował ją Robert Sowa!

Pomarańcze, mango, ananas w połączeniu z soczystą i odpowiednio doprawioną kaczką... Brzmi pysznie? Tak też smakuje! Tego przepisu musicie spróbować - pikantna kaczka z cytrusami idealnie nadaje się na uroczysty, rodzinny obiad. Przekonajcie się sami!

Pierś z kaczki z cytrusami

Składniki:
4 piersi z kaczki
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki Musztardy czeskiej Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska Prymat

2 pomarańcze
100 g mango
100 g ananasa
2 łyżki miodu lipowego
50 ml likieru pomarańczowego
1 cytryna
100 g masła
Do smaku:
Pieprz czarny mielony Prymat
Cynamon cały Prymat
Kilka listków mięty

Sposób przygotowania:
W misce przygotowujemy marynatę, łącząc oliwę, musztardę czeską, paprykę słodką, pieprz czarny oraz szczyptę soli. Oczyszczone piersi kaczki nacinamy pod ukosem od strony skóry i nacieramy dokładnie marynatą. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni od strony skóry. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Pomarańcze filetujemy, ananas i mango kroimy w większą kostkę. Na rozgrzanym maśle smażymy owoce. W trakcie smażenia dodajemy 1 korę cynamonu, mód, likier i sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy. Całość możemy doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Upieczone piersi przekładamy na deskę i odstawiamy na chwilę, żeby „odpoczęło”. Następnie kroimy w plastry. Piersi z kaczki podajemy na aromatycznych owocach. Danie możemy udekorować listkami mięty.

Źródło: DoradcaSmaku.pl