‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

MENU GŁÓWNE czyli kwestionariusz horecatrends.pl: Robert Sowa

horecatrends.pl: Nasze dzisiejsze menu główne przygotował Robert Sowa, szef kuchni i właściciel restauracji N31 oraz Fork. Jak mówi sam o sobie, pracę zawodową łączy z pasją, dlatego wszystkie działania sprawiają mu wielką przyjemność. A jest tego sporo, bo Robert Sowa ustanawiał rekordy Guinnessa, napisał książki i prowadził wiele programów w mediach. Dzisiaj opowiedział nam m.in. o swoich kulinarnych inspiracjach, traumach, smakach dzieciństwa i afrodyzjakach

Autor: Jakub Szymanek/Horecatrends.pl 

Jesz, żeby żyć, czy żyjesz, żeby jeść?

Jem, aby smakować życie poprzez to, co stworzyli fantastyczni kucharze, którzy mnie otaczają.

Gdybym był produktem spożywczym, byłbym…

Byłbym zdecydowanie przyprawami. Bez nich nic nie smakuje, tak jak w życiu i zawsze po nie sięgamy.  

Gdybym był knajpą, byłbym…

Niewątpliwie byłaby to restauracja N 31, którą uwielbiam pod każdym względem - kulinarnym, towarzyskim. Jest moim domem.

Smak mojego dzieciństwa to…

Aromat pomidorów w ogródku babci, chleba wiejskiego podczas wakacji i pieczonych ziemniaków w trakcie corocznych wykopków w Małopolsce.

Ostatnia kulinarna inspiracja to…

Ostatnia inspiracja to dwa wyjazdy kulinarne do Salamanki. Gospodarstwo ECO z wędlinami z czarnych świnek, własnymi serami, konfiturami, oliwkami, wino. Czyli tak jak w Polsce w Szczawnie Zdroju, tyle że tam poznałem fantastyczne wyroby z dziczyzny, sery własnej produkcji, nalewki. Dla takich chwil warto żyć.

Podróż, którą najlepiej zapamiętały moje kubki smakowe…

To moja najdalsza podróż kulinarna do Korei, gdzie doznałem olśnienia kulinarnego pod każdym względem, smakowym, produktowym, możliwościami sztuki kulinarnej poprzez pracę, podejściem do produktu i samym rzemiosłem.  

Moje kulinarne guru to…

Zdecydowanie Gordon Ramsay.   

Potrawa, która zmieniła moje życie…

Smażone Foie Gras z Brioche, konfitura z fig z karmelizowanymi gruszkami w miodzie z mniszka.  

Moja największa kulinarna trauma to…

Podczas kulinarnego pokazu wbiłem sobie z pośpiechu widelec kuchenny w rękę i zemdlałem. Pamiętam to do dziś.  

Nigdy nie zjem…

Nie sięgam po mięso z psów, nawet jeśli są produktem hodowlanym.   

W mojej kuchni nie może zabraknąć…

Miłości i pasji do przygotowywania każdego posiłku od śniadania po kolację, czy to w domu, czy w restauracji, na pokazach lub warsztatach kulinarnych. 

Żywność kupuję…

Wszystko kupuję na bazarze Hala Mirowska, gdzie mam swoje sprawdzone miejsca i stoiska.

Dziś na śniadanie jadłem...

Chleb litewski z kminkiem z pastą serową ze szczypiorkiem, pomidorami malinowymi  i jajkami po wiedeńsku, których jestem fanem.  

Miasto, w którym uwielbiam jadać to…

Mój kulinarny region w Polsce, do którego zawsze powracam z wielką przyjemnością to Podlasie.  

Polska potrawa, którą w ciemno poleciłbym turyście z zagranicy to…

Pierożki z kaczką, karmelizowaną cebulą, grzybami leśnymi i puree z pieczonej szarej renety.  

Mój kulinarny afrodyzjak to…

Pikantne krewetki z chorizo, pomidorami, kolendra i guacamole.