‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Marta Wierzbicka w kuchni Roberta Sowy

 

 

Marta znana jest fanom serialu „Na Wspólnej" z roli niepokornej, zbuntowanej i przysparzającej rodzicom wielu trosk nastolatki. W rzeczywistości jest to jednak niezwykle sympatyczna, skromna i spokojna osoba. Już na początku kuchennych zmagań Marta przyznała, że bardzo chętnie gotuje, czym od razu podbiła serce Roberta!

Wspólne gotowanie kręciło się wokół tradycyjnej kuchni polskiej. Sezon na grzyby w pełni, więc nie mogło zabraknąć potraw na bazie szlachetnych i aromatycznych borowików. Robert Sowa ze swoim gościem przygotowali risotto z borowikami i krewetkami królewskimi oraz zapiekaną tartę z borowikami i serem cheddar. Oczywiście kuchnia polska nie może obejść się bez zupy. Tym razem była to tradycyjna, zalewajka inspirowana I Ogólnopolskim Festiwalem Zalewajki w Radomsku.

 

Tradycyjna zalewajka

Składniki:
2 l żuru
750 g ziemniaków
1,5 l rosołu wołowego Kucharek
200 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
2 pokrojone ząbki czosnku
2 kostki bulionu grzybowego Kucharek
1 pokrojona w kostkę cebula 
Przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
Liście laurowe, ziele angielskie Prymat

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać bulionem. Dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kostki bulionu grzybowego Kucharek. Całość gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, zalać żurem, zagotować i zestawić z ognia. Następnie dodać do zupy boczek podsmażony z  cebulą. W zależności od upodobań smakowych do zalewajki można dodać śmietanę lub koper.

 

 

Zapiekana tarta z borowikami serem cheddar podana z kwaśną śmietaną

Składniki dla 4 osób:
1 op. ciasta fillo (ok. 300 g)
500 g oczyszczonych i pokrojonych borowików
1 pokrojony w wiórka por (tylko białe części)
300 g tartego sera cheddar
4 pokrojone w plastry ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
3 jajka
1 pęczek natki pietruszki
Przyprawa Kucharek Gold do smaku
Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat
300 g pomidorów koktajlowych
200 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:
Dużą formę do tarty posmarować masłem i wyłożyć ciastem filo, układając tak, aby płaty ciasta zachodziły na siebie.
Na oliwie z oliwek podsmażyć pora, czosnek i borowiki na złoty kolor. Dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku przyprawą Kucharek Gold.
Farsz umieścić na sicie, odsączyć i ułożyć na cieście. Śmietanę połączyć z jajkami i serem, powstałą masą zalać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Następnie dodać pomidory i piec tartę w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Aromatyczną i rumianą tartę podawać z kwaśną śmietaną i gałązką natki pietruszki.   

 

Risotto z borowikami i krewetkami królewskimi

Składniki dla 4 osób:
600 g oczyszczonych i pokrojonych borowików
1 pokrojona w kostkę słodka cebula
3 posiekane ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła
1 litr rosołu z kury Kucharek
4  łyżki tartego parmezanu
100 ml białego wytrawnego wina
12 umytych i oczyszczonych krewetek królewskich 16/20
Przyprawa Kucharek Gold do smaku
½ pęczka natki pietruszki
400 g ryżu arborio
Sól, grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat do smaku
4 pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:
W garnku, na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę, borowiki i czosnek. W oddzielnym garnku zagotować rosół z kury. Do grzybów dodać ryż i dusić do momentu, aż będzie perlisty. Następnie wlać wino i gotować, aż odparuje. Następnie do ryżu dodać łyżkę wazową rosołu i gotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie bulion, dodać pokrojone krewetki i doprawić danie do  smaku. Dodać kolejną łyżkę rosołu i nieustannie mieszają gotować, aż ryż i borowiki będą miękkie (około 15-20 minut).
Kiedy risotto będzie gotowe, zestawić garnek z ognia, dodać masło, posiekaną natkę pietruszki i parmezan. Risotto podawać ze świeżo mielonym czarnym pieprzem, pomidorkami koktajlowymi i płatkami parmezanu.