‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Luksusowe hiszpańskie menu Roberta Sowy

W ten piątkowy wieczór w kuchni mistrza Sowy gościły przede wszystkim hiszpańskie wędliny Joselito, sery i wina oraz najwyższej jakości wołowina w stylu Kobe.

Jedzenie wręcz rozpływało się w ustach, a serwowane wina dopełniały smak serwowanych dań.

 

Oto specjały, które serwowane były podczas kolacji:

****
Najlepsza na świecie szynka i polędwica hiszpańska JOSELITO

Venta La Ossa/Tres Picos
100% Tempranillo D.O. Castilla La Mancha/
100%Garnacha D.O. Campo de Borja

****
Foie Gras podana na pierniku anyżowym z czarną truflą w brandy i konfiturą figową

Jerez 1730
Słodkie wino Jerez

****
Tuńczyk Atlantycki podany na emulsji z japońskiego chrzanu wasabi z marynowanym imbirem,
świeżymi kiełkami, mango, prażonymi ziarnami sezamu i rosyjskim czerwonym kawiorem

Nora/Nora da Neve
Albariño D.O. Rias Baixas

****
Małże Świętego Jakuba podane na delikatnym orientalnym musie z dyni
z kremowym sosem balsamico aromatyzowanym czarną truflą

Naia/Naiades
Verdejo D.O. Rueda

****
Pieczona jagnięcina nowozelandzka podana z dojrzewającym serem owczym
Torta de Queso Cañarejal, marynowaną grillowaną papryką oraz tapenade z czarnych oliwek i anchois

Muga Reserva/Garmendia Selección
D.O.C. Rioja/D.O. Arlanza

****
Wołowina Kobe skropiona oliwą extra virgen z oliwek arbekinek, wędzoną solą morską o aromacie chardonaise, szpinakiem i sosem z suszonych smardzów z kwaśną śmietaną

Dominio de Atauta/Prado Enea
D.O.  Ribera del Duero/D.O.C. Rioja

****
Deser z buraczków gotowanych w przyprawach korzennych
podany z lodami sabayon i świeżą miętą

****
Świeże owoce sezonowe
podane na aksamitnym kremie z włoskiego sera mascarpone z likierem Grand Marnier

Wino musujące Cava Gran Reserva de La Finca
D.O. Priorat