‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

„Kulinarny Talent 2017” wyłoniony!

6 kwietnia 2017 roku, podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017  – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 9. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2017”.

Do walki o miano najlepszego z najlepszych stanęło dwunastu uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonionych podczas preselekcji przez Roberta Sowę i mecenasa konkursu – firmę Prymat.

Imprezę poprowadził pomysłodawca konkursu Robert Sowa oraz znany i lubiany dziennikarz telewizyjny – Krzysztof Ibisz.

Mottem przewodnim tegorocznego konkursu, a zarazem składnikami i produktami obowiązkowymi podczas przygotowywania dań były:
- filet ze skreia (norweskiego dorsza zimowego) ze skórą/ Norge
- przyprawy firmy Prymat
- produkty użytku domowego marki Stella
- mrożone warzywa lub owoce Oerlemans
- 20% śmietanka kulinarna Debic
Uczestnicy konkursu mieli 30 minut na przygotowanie ośmiu porcji dania konkursowego, a ponadto musieli wykazać się kreatywnością, oryginalnością smaku i estetyką podania. Presja czasu i wysokie wymagania jury z całą pewnością nie ułatwiały im zadania.

Finalny efekt oceniały dwa składy jurorskie - jury profesjonalne i degustacyjne.

Jury profesjonalne obradowało w składzie:
- Jerzy Pasikowski - przewodniczący jury, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce. Korporacyjny Doradca Kulinarny NESTLÉ;
- Wiesław Bober - szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której działają dwie restauracje: Przędzalnia oraz pierwsza w Pabianicach autorska restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober;
- Tomasz Purol - szef kuchni w Blow Up Hall 5050 Hotel, zwycięzca Kulinarny Puchar Polski oraz V edycji programu Top Chef, autor książki "Warzywniak - Zapomniane smaki". Juror w konkursach kulinarnych, trener i promotor polskiej kuchni i polskich produktów. Członek Klubu Szefów Kuchni.
- Patryk Dziamski - szef kuchni w Dziamski Concept Rest, audytor i doradca kulinarny, trener i juror konkursów kulinarnych, współtwórca Transatlantyk Festival, uczestnik znanego programu kulinarnego TOP CHEF Polska, Członek Klub Szefów Kuchni.

Szefowie kuchni oceniali nie tylko walory smakowe i kompozycję dania, ale również aspekty związane z techniką wykonania i organizacją pracy.

W jury degustacyjnym zasiadali:
- Olga Bończyk – aktorka teatralna i filmowa
- Katarzyna Cichopek - polska aktorka, tancerka, prezenterka telewizyjna i przede wszystkim spełniona mama dwójki dzieci.
- Agnieszka Kołodziejska – prezenterka i dziennikarka Radia ZET
- Marek Sierocki – dziennikarz i publicysta muzyczny, autor książek
- Marcin Żewłakow – były piłkarz, reprezentant Polski, komentator meczów piłkarskich.
- Tomasz Dedek – polski aktor teatralny i filmowy
- Marek Jaszczak - Prezes Zarządu firmy Stella Pack S.A.; prywatnie miłośnik sportów rowerowych i żeglarstwa, znawca wina i smakosz kuchni śródziemnomorskiej.

Po degustacji wszystkich dwunastu propozycji i podsumowaniu ocen wszystkich jurorów okazało się, że werdykt był jednomyślny. Jury profesjonalne i degustacyjne były zgodne w swoich ocenach. Wydawałoby się, że zawód kucharza jest całkowicie zdominowany przez mężczyzn, tymczasem w tegorocznej edycji konkursu wzięło udział wiele kobiet. Sześć z nich dostało się do ścisłego finału, a na podium stanęły dwie najzdolniejsze.

Na najwyższym stopniu podium stanęła Klaudia Kiełkowska z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim, której danie (skrei w towarzystwie czarnej soczewicy, fasolki szparagowej, kawioru z malin i ryżowego tiulu) okazało się zdecydowanym numerem jeden.

Drugi był Maksymilian Smółka z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (danie: skrei/ pietruszka/ melon/ malina/ grejpfrut), a trzecie miejsce zajęła Martyna Łukasik z Zespołu Szkół Technicznych im. Gen. Prof. Kaliskiego w Turku.

Wszystkim laureatom konkursu i ich nauczycielom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych!


Pięknie dziękujemy Wszystkim, bez których nie byłoby tego wydarzenia:
- mecenasom konkursu: Prymat, Stella i CID Lines
- sponsorom Głównym: Debic, Oerlemans, Winterhalter, Hotel Fabryka Wełny w Pabianicach
- sponsorom: N31 restaurant & bar by Robert Sowa, Wypożyczalnia Gastro Magic Service, Norge, Fine Dine, Hendi, Cheman, Aviko, Inter Europol, Badoit/ Evian.
- patronom medialnym: NewsGastro.pl, Papaja.pl, Food & Friends, DoradcaSmaku.pl; Biznes, restauracje & catering, Poradnik Restauratora, Akademia Kulinarna, Szef Kuchni, Przegląd Gastronomiczny, Kucharze.pl, Poland100 Best Restaurants, Wszystko dla kucharzy, Women’s Health, Men’s Health, Gastronomia na obcasach.
- oraz naszym wspaniałym jurorom i przemiłym gościom.

Miło nam, że byliście z nami i mamy nadzieję na dalszą współpracę podczas jubileuszowej 10 edycji konkursu Kulinarny Talent 2018. Do zobaczenia za rok!


Tegoroczna edycja potwierdziła innowacyjność, finezję i pomysłowość finalistów. Niepowtarzalne połączenia smakowe, nowoczesne techniki przygotowania i wyobraźnia plastyczna - to cechy wybitnych szefów kuchni, do grona których pretendują laureaci konkursu „Kulinarny Talent”.


"Jestem pełen podziwu dla tych młodych ludzi, którzy potrafią z niezwykłą odwagą i kreatywnością komponować smaki. Ich odwaga i bezkompromisowość zasługuje na najwyższe uznanie" - przyznał Marek Sierocki, smakosz kuchni hiszpańskiej i miłośnik ryb.

"Talent, pracowitość i wrażliwość kulinarna zasługuje na wielkie brawa. Okazuje się, że produkty, które były zmorą mojego dzieciństwa, zdefiniowane na nowo, smakują wybornie" - dodała Katarzyna Cichopek.

"Doskonałe kompozycje smakowe. Świetnie przyrządzone ryby, genialne sosy skompilowane z ciekawych składników i niesamowita kreatywność. Ptyś z kremem groszkowym, tiul z mąki, czy karmelizowany burak całkowicie mnie uwiodły" – podsumowała Agnieszka Kołodziejska.

"Chciałbym podkreślić, że polskie szkoły gastronomiczne dobrze przygotowują do zawodu i za to należą się brawa dla całej kadry nauczycielskiej.  Poświęcają swój nierzadko prywatny czas, uczą i towarzyszą swoim uczniom w ciągłym rozwoju" – powiedział Robert Sowa i na zakończenie dodał:  „Jestem szczęśliwy, że mój konkurs daje możliwość wyłonienia prawdziwych talentów i zapraszam za rok na jubileuszową, 10 edycję konkursu „Kulinarny Talent”.

Zapraszamy do galerii zdjęć (fot. AKPA/ Michał Baranowski).