W finałowych zmaganiach uczestniczyło dwanaście osób, w tym dziesięciu zawodowych kucharzy i dwóch uczniów reprezentujących szkoły gastronomiczne. Ich zadanie z pozoru wydawało się łatwe. Wystarczyło przygotować danie główne, które swym smakiem zachwyci jurorów.
Ale było też małe utrudnienie - wszystkie dania musiały zawierać produkty obowiązkowe określone w regulaminie: polędwicę wieprzową PINI POLSKA, ślimaki podwójnie parzone hodowane na jarmużu Snails Garden, kalafior romanesco lub szparagi Oerlemans, min. jeden z owoców (melon, arbuz, jeżyna, truskawka) oraz kiełki (rzodkiewki, lucerny lub słonecznika) firmy Bukat, a także kawę Nespresso i przyprawy mecenasa konkursu – firmy PRYMAT.
Gratulujemy laureatom konkursu, którzy w drodze do kulinarnego podium pokonali bardzo silną konkurencję. Oto najlepsi z najlepszych...
Pierwsze miejsce zajął Paweł Laśkiewicz pracujący w Hotelu Bohema w Bydgoszczy (zwycięskie danie: polędwica wieprzowa/ boczek/ ślimak/ kasztan/ seler/ czarny bez)
Drugi był Grzegorz Miśta z pabianickiego hotelu Fabryka Wełny (danie: polędwiczka wieprzowa/ purée z kalafiora, gruszki i kajmaku/ sos jeżynowo-kawowy/ ślimak marynowany w ziołach/ dynia piżmowa confit)
Na trzecim miejscu uplasowała się Aleksandra Siekierko z Warszawy (danie: polędwiczka wieprzowa/ boczek glazurowany/ kawior kawowy).
Konkurs poprowadził, wraz z Robertem Sową, przesympatyczny Paweł Pochwała, a finałowe dania oceniały dwa zespoły jurorskie – jury profesjonalne i jury gwiazd. Oceniane były m.in. mis en place i , techniki kulinarne, a także smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.
W gronie jurorów degustacyjnych zasiadali:
- Małgorzata Ohme (psycholog, aktualnie pracuje w Grupie Wirtualna Polska, prowadzi również portal Oh!me. Prywatnie mama Klary i Jurka) - Agustin Egurrola (znany i lubiany tancerz i choreograf, właściciel szkół tańca, sędzia międzynarodowy tańca towarzyskiego i nowoczesnego) - Zygmunt Chajzer (doskonały głos, radiowiec i zapalony siatkarz) - Mateusz Borek (komentator najważniejszych wydarzeń sportowych, dziennikarz, a prywatnie tata Jakuba) - Tomasz Iwan (były polski piłkarz i reprezentant Polski. Obecnie dyrektor reprezentacji Polski ds. organizacyjnych) - Tomasz Olejniczak (jeden z najzdolniejszych polskich projektantów. Twórca znanej marki TOMAOTOMO. Niedawno świętował 5-lecie działalności, a jego pokaz w Muzeum Etnograficznym zachwycił wszystkich ekspertów branży modowej)
W jury profesjonalnym obradowali: - Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury, ekspert kulinarny, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce). - Grzegorz Łapanowski (propagator zdrowej, ekologicznej kuchni. Jego akcja „Szkoła na widelcu” uczy najmłodszych jak mądrze i zdrowo jeść) - Andrzej Polan (człowiek z pasją do gotowania, znany ze szklanego ekranu, właściciel restauracji „Mała Polana Smaków” na warszawskim Mokotowie) - Tomasz Jakubiak (ostatnio specjalista od kanapek i właściciel żółtego food trucka, w telewizji kuchnia + promuje to, co pyszne i lokalne) - Wiesław Bober (szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w którym niedawno otwarta została autorska restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober)
Tomasz Iwan i Mateusz Borek przyznali dodatkowo swoją nagrodę specjalną - piłkę z meczu eliminacji Mistrzostw Świata Polska-Armenia, który odbył się w przeddzień konkursu, z podpisami wszystkich piłkarzy polskiej reprezentacji. Otrzymała ją Aleksandra Siekierko, która swoim daniem podbiła podniebienia obu jurorów.
PIĘKNIE DZIĘKUJEMY MECENASOM I SPONSOROM KONKURSU. Bez Was nie byłoby tego wydarzenia. Dziękujemy wszystkim i każdemu z osobna za to, że byliście z nami, za miłe spotkania i rozmowy. Mamy nadzieję, że będziecie wspominać nas równie ciepło, jak my Was :)
Finaliści I edycji Kulinarnych Mistrzostw Polski:
Paweł Laśkiewicz - Hotel Bohema, Bydgoszcz (1 miejsce, Kulinarny Mistrz Polski 2016)
Grzegorz Miśta - Hotel Fabryka Wełny ****, Pabianice (2 miejsce)
Aleksandra Siekierko - własna działalność, Warszawa (3 miejsce, nagroda specjalna)
Marek Ciureja - Restauracja „Miedzy Wierszami”, Gorzów Wielkopolski
Bartosz Kwiatkowski - Enoteka Pergamin, Kraków
Łukasz Dobrowolski - Szef Kuchni w firmie Gastro-Szmidt, Warszawa
Piotr Pyczot - Restauracja „Carska”, Białowieża
Tomasz Soczumski - Restauracja „Żółty Słoń”, Kielce
Sebastian Szostak - Stary Browar, Kościerzyna
Mateusz Zawojski - Mała Polana Smaków, Warszawa
Karolina Sobieraj - Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 1, Warszawa
Łukasz Floriańczyk - uczeń/ stażysta
GALERIA ZDJĘĆ:
Jury degustacyjne
Jury profesjonalne
pamiątkowe talerze Fine Dine dla finalistów konkursu
Jurorzy i zwycięzcy KMP 2016
KMP 2016 – laureaci i jurorzy
Robert Sowa i Agustin Egurrola
Aleksandra Siekierko (3 miejsce i nagroda specjalna) i Robert Sowa
Aleksandra Siekierko (3 miejsce) i Robert Sowa
Grzegorz Miśta (2 miejsce) i Robert Sowa
Paweł Pochwała (prowadzący) i Robert Sowa
Robertów dwóch :) Sowa i Wojnarowski
Zbyszek Kopycki, Robert Sowa, Andrzej Polan
Robert Sowa i Tomasz Olejniczak
Robert Sowa, Tomasz Iwan, Paweł Pochwała
KMP 2016 – laureaci
KMP 2016 – laureaci
Jurorzy profesjonalni
KMP 2016 – finał
KMP 2016 – finał
Hendi i Fine Dine – sponsorzy konkursu
Nespresso, N31 restaurant & bar i Fine Dine – sponsorzy konkursu
Fine Dine i Hendi – sponsorzy konkursu
InterEuropol i Toruńskie Wódki Gatunkowe – sponsorzy konkursu
Paweł Pochwała (prowadzący) i Robert Sowa
Paweł Pochwała, Robert Sowa
Jury profesjonalne (Andrzej Polan, Tomasz Jakubiak, Jerzy Pasikowski, Wiesław Bober, Grzegorz Łapanowski)
KMP 2016 – final
Nespresso, N31 restaurant & bar, Fine Dine – sponsorzy konkursu
Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury profesjonalnego)
Jury degustacyjne
Robert Sowa
Robert Sowa, Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury profesjonalnego)
PRYMAT – mecenas konkursu
PRYMAT – mecenas konkursu
Grzegorz Skalmowski (Snails Garden), Paweł Pochwała
Mateusz Zawojski (finalista KMP 2016)
Łukasz Dobrowolski (finalista KMP 2016)
Piotr Pyczot (finalista KMP 2016)
Piotr Pyczot (finalista KMP 2016)
Piotr Pyczot (finalista KMP 2016)
PRYMAT – mecenas konkursu
Bartosz Kwiatkowski (finalista KMP 2016)
Mateusz Zawojski (finalista KMP 2016)
Mateusz Zawojski (finalista KMP 2016)
Mateusz Zawojski (finalista KMP 2016)
Mateusz Zawojski (finalista KMP 2016)
Bartosz Kwiatkowski (finalista KMP 2016)
Łukasz Dobrowolski (finalista KMP 2016)
Robert Sowa i Tomasz Deniziak (Nespresso)
Robert Sowa i Tomasz Deniziak (Nespresso)
PRYMAT i PINI POLSKA – mecenasi konkursu
Kulinarne Mistrzostwa Polski – finał
Łukasz Floriańczyk (finalista KMP 2016)
Bartosz Kwiatkowski (finalista KMP 2016) i Robert Sowa
Łukasz Dobrowolski (finalista KMP 2016) i Robert Sowa
Snails Garden (sponsor konkursu)
Bukat (sponsor konkursu)
Sebastian Szostak (finalista KMP 2016)
Toruńskie Wódki Gatunkowe (sponsor konkursu)
Aleksandra Siekierko (finalistka KMP 2016, 3 miejsce)
Aleksandra Siekierko (finalistka KMP 2016, 3 miejsce)
Sebastian Szostak (finalista KMP 2016)
Nespresso (sponsor konkursu)
Sebastian Szostak (finalista KMP 2016)
KMP 2016 – gotowanie
Łukasz Floriańczyk (uczeń, finalista KMP 2016)
Sebastian Szostak (finalista KMP 2016)
Toruńskie Wódki Gatunkowe (sponsor konkursu)
Marek Ciureja (finalista KMP 2016)
Marek Ciureja (finalista KMP 2016)
Aleksandra Siekierko (3 miejsce, nagroda specjalna)
Aleksandra Siekierko (3 miejsce, nagroda specjalna)
Łukasz Floriańczyk (uczeń, finalista KMP 2016)
Aleksandra Siekierko (3 miejsce, nagroda specjalna)
Jurorzy profesjonalni (Wiesław Bober, Andrzej Polan, Jerzy Pasikowski, Grzegorz Łapanowski)
Robert Sowa i Grzegorz Miśta (2 miejsce)
Jury profesjonalne
KMP 2016 – finaliści, II tura
Jury profesjonalne
Robert Sowa i Marek Ciureja (finalista KMP 2016)
KMP 2016 – gotowanie
KMP 2016 – gotowanie
KMP 2016 – gotowanie
Jury degustacyjne
Robert Sowa, Łukasz Floriańczyk (uczeń, finalista KMP 2016), Paweł Pochwała
Grzegorz Miśta (finalista KMP 2016)
Paweł Pochwała, Paweł Laśkiewicz (zwycięzca konkursu KMP 2016), Robert Sowa
Mateusz Borek (juror) i Aleksandra Siekierko (3 miejsce i nagroda specjalna w konkursie)
Tomasz Iwan (juror) i Aleksandra Siekierko (3 miejsce i nagroda specjalna w konkursie)
słodkości firmy InterEuropol (sponsora konkursu, fundatora nagrody głównej)
Grzegorz Skalmowski (Snails Garden – sponsor) i Paweł Pochwała (prowadzący)
Jury degustacykne – Małgorzata Ohme, Mateusz Borek
Jury degustacyjne
Jury degustacyjne – Agustin Egurrola i Tomasz Olejniczak
Małgorzata Ohme, Paweł Pochwała
Toruńskie Wódki Gatunkowe (sponsor konkursu)
Aleksandra Siekierko (3 miejsce, nagroda specjalna)
Paweł Pochwała, Robert Sowa, Paweł Baranowski (Oerlemans, sponsor konkursu)
Wiesław Bober, juror (hotel Fabryka Wełny, Pabianice – sponsor konkursu)
Toruńskie Wódki Gatunkowe (sponsor konkursu)
Grzegorz Bukato (Bukat – sponsor konkursu) i Robert Sowa
Agustin Egurrola i Tomasz Olejniczak (jury degustacyjne)
Wiesław Bober (juror) i Paweł Laśkiewicz (zwycięzca KMP 2016)
Jury i prowadzący
Paweł Laśkiewicz (zwycięzca konkursu) i Robert Sowa
Toruńskie Wódki Gatunkowe (sponsor konkursu)
KMP 2016 – nagrody dla finalistów
KMP 2016 – nagrody dla finalistów KMP 2016
KMP 2016 – nagrody
KMP 2016 – finał
KMP 2016 – finał
Małgorzata Ohme (jury degustacyjne) i Robert Sowa
Paweł Laśkewicz – danie, 1 miejsce
Grzegorz Miśta – danie, 2 miejsce
Aleksandra Siekierko – danie, 3 miejsce i nagroda specjalna
Tomasz Soczumski – danie
Łukasz Dobrowolski – danie
Sebastian Szostak – danie
Piotr Pyczot – danie
Mateusz Zawojski – danie
Marek Ciureja – danie
Łukasz Floriańczyk – danie
Karolina Sobieraj – danie
Bartosz Kwiatkowski – danie
Strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej.×