‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

Kuchnia polska kontra kebaby w Radiu Euro

 

Obecnie na kulinarnej mapie miast, lokale sprzedające kebaby niewątpliwie wiodą prym. Faktem jest również, że kebaby w Polsce stały się w ostatnich latach popularne niczym hamburgery w Stanach Zjednoczonych, czy fish&chips w Wielkiej Brytanii. Nic w tym dziwnego, bo ich przygotowanie trwa krótko, dzięki czemu można zjeść kebaba w drodze z pracy lub podczas krótkiej przerwy na lunch. Lokale z kebabami mają jeszcze jedną zaletę – wiele z nich jest czynnych do późnych godzin nocnych lub całodobowo, więc są często jedyną alternatywą dla osób wracających z nocnych eskapad.

Na szczęście mamy również wiele tradycyjnych polskich dań: żurek z kiełbasą i jajkiem, bigos, pierogi, nóżki i nieśmiertelnego schabowego z mizerią.

No i nie zapominajmy, że zbliżają się Święta, więc większość Polaków choć na chwilę zapomni o kebabie i odda się cudownym polskim tradycjom kulinarnym- podsumował Robert.