‹ Poprzedni wpis Wróć do listy wpisów Następny wpis ›

KUCHNIA+ FOOD FILM FEST

 

W ramach otwarcia wyemitowano film „Tost. Historia chłopięcego głodu” w reżyserii S.J. Clarksona, z udziałem Heleny Bonham Carter i Freddiego Highmore’a. Zaproszeni goście mieli również możliwość spotkania się z Nigelem Slaterem (brytyjskim dziennikarzem i głównym bohaterem filmu), a także skosztowania specjałów inspirowanych filmem.

I jeszcze kilka słów o tegorocznym 3. Kuchnia Food Film Fest...
Podczas tegorocznego festiwalu, w dniach 21-23 października cztery tysiące widzów obejrzało 13 filmów pokazywanych stołecznym kinie Kultura i poznańskiej Muzie. Przeglądowi towarzyszyły także spotkania z twórcami i bohaterami filmów, poczęstunki związane z tematyką filmów, warsztaty kulinarne i inne atrakcje. W tym roku po raz pierwszy impreza zagościła nie tylko w Warszawie, ale także w Poznaniu. W programie 3. Kuchnia+ Food Film Fest znalazło się 11 filmów dokumentalnych oraz 2 fabularne.

 

W ramach pokazów widzowie mieli okazję porozmawiać z gośćmi specjalnymi przeglądu – twórcami, bohaterami i ekspertami, w tym m.in. z Nigelem Slaterem – bohaterem filmu „Tost. Historia chłopięcego głodu”, mniszką buddyjską Mujin Sunim – bohaterką „Niezwykłej kulinarnej wyprawy Mujin”, Waltherem Grotenhuisem – reżyserem „Życzymy Państwu Smacznego” i Brandonem Driscollem-Luttringerem – scenarzystą i montażystą „Jiro śni o sushi”.

3. Kuchnia+ Food Film Fest towarzyszyły również liczne wydarzenia specjalne. Przez cały czas trwania festiwalu przed warszawskim i poznańskim kinem działał Smakowity Kiermasz. Drugiego dnia imprezy, w sobotę, odbyło się Slowfoodowe Śniadanie, podczas którego uczestnicy delektowali się specjalnie przygotowanymi produktami od lokalnych dostawców.

W niedzielny poranek zorganizowano warsztaty kulinarne dla dzieci połączone z pokazem filmu „Elisha wśród kakaowych drzew”, natomiast wieczorem organizatorzy przeglądu w obu miastach przygotowali dla uczestników Filmową Kolację, zamykającą imprezę.

Tradycyjnie już filmy prezentowane podczas przeglądu zostaną wyemitowane na antenie kanału Kuchnia+ w ramach cyklu Kuchnia+ Food Film Fest. Pierwszy z tegorocznych obrazów – „Farma na ciężarówce” będzie można zobaczyć już w sobotę 12 listopada o godz. 23:00.

Źródło i zdjęcia: www.kuchnia.tv